Joan Carles I tornarà a Espanya la setmana vinent després de visitar Carles III

El rei emèrit participarà en una regata a Sanxenxo (Pontevedra)

3 min
Joan Carles I en una imatge d’arxiu.

BarcelonaSense haver donat explicacions encara pels casos de corrupció que l'assetjaven i el van fer marxar cap a Abu Dhabi, Joan Carles I planeja visitar Espanya la setmana vinent, per segona vegada. El destí és Sanxenxo (Pontevedra), on es trobarà amb companys de les regates a què és aficionat. El mateix lloc on va anar el maig de l'any passat davant la incomoditat de la Moncloa i la Zarzuela, institucions que veien en el seu retir una oportunitat per preservar la bona imatge de la monarquia. Des de l'arxivament de la investigació dels seus suposats negocis irregulars a l'estranger per part de la Fiscalia del Tribunal Suprem, Joan Carles I ha anat sortint del seu exili forçós amb comptagotes, però amb una certa regularitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Joan Carles I passarà abans per Londres, on el seu parent Carles III l'ha convidat a un dinar privat previ a la seva coronació al maig, segons informa Efe. Els plans de l'emèrit passen per arribar a Sanxenxo el dia 19 i tornar a Abu Dhabi el 23, quan s'acabi la regata de la Copa d'Espanya que organitza el club nàutic de la localitat i en què participa el seu vaixell, el Bribón. S'allotjarà a casa del seu amic i patró del vaixell Pedro Campos, que des que Joan Carles va abandonar el país s'ha convertit en un dels seus contactes de referència.

El seu primer viatge a Espanya va estar envoltat d'una gran expectació mediàtica, la qual cosa no va agradar al govern espanyol: es van acreditar més de vuitanta mitjans per assistir a l'arribada del rei. Per aquest motiu, en aquesta ocasió ha optat per fer el viatge a l'abril i no al maig com havia plantejat inicialment, per no interferir en les eleccions municipals i autonòmiques. L'any passat, Joan Carles I va aprofitar la visita per trobar-se amb Felip VI al Palau de la Zarzuela abans de tornar als Emirats Àrabs. En aquesta ocasió no ha transcendit si té previst trobar-se amb la família, però la notícia del seu retorn a Espanya, avançada per El Mundo, arriba després que el digital 65ymas.com publiqués una fotografia seva a Abu Dhabi acompanyat de la infanta Elena i el seu net Juan Felipe Froilán, que es va mudar als Emirats Àrabs al febrer per treballar en una empresa energètica. El Palau de Buckingham no ha confirmat encara la llista dels assistents a la coronació de Carles III. Amb tot, l'emèrit va coincidir amb Felip VI, Letizia i la reina Sofia el setembre passat en el funeral d'Elisabet II, i també al de l'exrei Constantí de Grècia, germà de Sofia, a mitjans de gener.

Fonts del seu entorn sí que han detallat a Efe que Joan Carles I vol participar en el campionat del món de regates que tindrà lloc al Regne Unit a finals d'agost i principis de setembre i, per aquest motiu, vol fer entrenaments previs amb els seus companys de vaixell. La Casa del Rei ha circumscrit el viatge en l'àmbit privat. Tampoc ha volgut valorar la visita el PSOE i la seva portaveu, Pilar Alegría, s'ha mostrat "respectuosa". Ara bé, sí que ha afegit que és "oportú" que tots els representants públics facin un exercici de "transparència i de rendició de comptes". "Una transparència i rendició de comptes que veiem en l'actual rei", ha conclòs. Des de Podem, el coportaveu Javier Sánchez Serna ha titllat la visita "d'exhibició d'indecència" i ha acusat el PSOE, el PP i Vox de permetre-la per haver vetat en reiterades ocasions que el Congrés investigui l'emèrit. En canvi, el president de la Xunta de Galícia, el popular Alfonso Rueda, ha celebrat la visita de l'ex monarca. "Ens agrada que hi estigui i és bo, a més, per la promoció turística de Sanxenxo i Galícia. Si finalment es confirma que estarà a Galícia, l'acollirem amb els braços oberts", ha afirmat.

Arxivament de les causes que l'afecten

Aviat farà tres anys des que Joan Carles I va marxar per sorpresa, el 3 d'agost del 2020. La Casa del Rei va trigar dues setmanes en confirmar on havia anat. Des del primer moment del seu exili forçós va deixar clara la seva voluntat de tornar a Espanya, malgrat que el seu fill Felip VI, tenallat pels escàndols que envoltaven la figura del seu pare, va haver de renunciar a l'herència i anunciar públicament que li retirava l'assignació econòmica. Amb els mesos el monarca va anar veient com la majoria de causes que tenia obertes van quedar arxivades: bona part dels delictes havien prescrit o també estaven protegits per la inviolabilitat que li atorgava la Corona. També va fer dues regularitzacions fiscals amb Hisenda de més de cinc milions d'euros per mirar de recuperar terreny en una situació que el va portar fins i tot a perdre la residència a Espanya: des del gener ja tributa als Emirats Àrabs Units.

stats