Joan Carles I torna a Espanya sense haver donat explicacions

El vol privat Abu Dhabi - Vigo ha arribat passades les 19 hores

4 min
El rei emèrit Juan carlos I a la seva arribada a Vigo

VigoJoan Carles I ja ha posat els peus a terra espanyol. A les 19.14 h ha aterrat a l'aeroport de Vigo i ha desfet el camí que va fer el 3 d'agost del 2020, quan va marxar cap a Abu Dhabi, en una fugida instigada per la Moncloa i la Zarzuela per intentar protegir el prestigi de la monarquia. A peu de pista –on ha arribat amb un jet privat directe des dels Emirats Àrabs Units– l'esperaven la infanta Elena i el president del Club Nàutic de Sanxenxo i amic de l'exmonarca Pedro Campos, que serà el seu amfitrió aquest cap de setmana a les Rías Baixas, on assistirà a la regata preparatòria del campionat mundial que s'hi celebrarà d'aquí un mes. Dos anys després, Joan Carles I torna a Espanya sense haver donat explicacions del seu patrimoni ocult a l'estranger.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'arribada de l'emèrit ha estat encerclada d'una expectació mediàtica incompatible amb la discreció que anhelaven la Moncloa i la Casa del Rei. En l'estira-i-arronsa entre aquestes dues institucions i l'emèrit –que ha acceptat abandonar qualsevol rol institucional però no vol renunciar a la seva vida privada a Espanya–, Joan Carles I té ara l'oportunitat de posar a prova l'impacte que el seu retorn té en l'opinió pública. La seva primera visita després de 644 dies a l'estranger és, en definitiva, un test sobre la seva figura. L'exmonarca vol que es normalitzi la seva presència a l'Estat un cop tancades les investigacions per corrupció contra ell, i per això es deixarà veure evidenciant que considera que ja no s'ha d'amagar. Campos ha afirmat aquest dijous al Planta baixa de TV3 que "hi ha un 99% de possibilitats" que al juny torni, i si no hi ha un gran escàndol l'anhel de Joan Carles I és fer estades més sovintejades i llargues en el temps.

Però el país al qual torna Joan Carles I ha canviat respecte al que va deixar. Políticament, s'han definit les posicions dels diferents partits. Amb el PSOE fent equilibris amb l'objectiu de preservar la institució, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha dit públicament que cal que l'emèrit doni explicacions, la dreta reivindica el seu llegat i l'esquerra i el sobiranisme critiquen l'emèrit i la monarquia sense complexos.

A peu de carrer el càlcul és més difícil: el CIS fa temps que no pregunta a la ciutadania sobre el model d'estat, i Sanxenxo sempre ha viscut amb naturalitat la seva presència. Això sí, aquest cop ha sigut especial: a l'entrada del municipi un home ha plantat tres banderes espanyoles que es fan visibles des de la via principal que dona accés al centre de Sanxenxo. També s'han acostat una vintena de curiosos a l'aeroport de Vigo. El Xavi assegurava que li agrada que estigui a Espanya perquè "es fa estrany que no hi sigui", mentre que una senyora que prefereix l'anonimat es pregunta per què va marxar mentre n'hi ha "d'altres que han robat més que ell i continuen aquí".

Joan Carles I a la seva arribada a Espanya

.

El periple judicial de Joan Carles I s'ha anat aclarint durant aquest temps d'exili forçós, sobretot amb l'arxivament de les diligències que la Fiscalia del Tribunal Suprem tenia obertes directament sobre ell. Va ser el 2 de març quan el ministeri fiscal va fer públic el decret en què comunicava oficialment que renunciava a querellar-se contra Joan Carles I, però subratllava que hauria comès delictes. La protecció de la inviolabilitat, les regularitzacions a Hisenda a temps i la prescripció d'alguns delictes van impedir que la Fiscalia s'adrecés a un jutge. Ara bé, encara té obert un procediment a Londres per suposat assetjament a la seva examant Corinna Larsen.

Mesos abans ja se sabia que la Fiscalia arxivaria les diligències, però tot i això Pedro Sánchez i Felip VI no van voler que l'emèrit tornés a Espanya per Nadal. L'entorn de l'exmonarca va enviant missatges a través dels mitjans sobre les seves intencions i és conegut que ell hauria volgut tornar d'Abu Dhabi abans. Ara els seus fidels expliciten la seva satisfacció: l'entitat monàrquica Concordia Real Española va publicar dimarts un informe en què assegurava que durant els 40 anys de regnat Joan Carles I havia aportat 62.000 milions d'euros i 2,4 milions de llocs de treball. A Sanxenxo l'esperen amb els braços oberts la infanta Elena, el seu reducte d'amics encapçalat per Campos i l'alcalde de la localitat, Telmo Martín.

El rei emèrit, Juan carlos I baixant de l'avió a Vigo

Pedro Campos s'ha convertit en una de les persones de referència per saber què pensa Joan Carles I, i els últims dies ha multiplicat la seva presència als mitjans. Ell competirà amb el Bribón i el rei emèrit encara s'ho està pensant, segons ha afirmat al diari Abc. L'última vegada va ser fa tres anys i està "desentrenat", assegura. Campos també explica que el que més desitja l'emèrit és tornar a Espanya, encara que sigui de manera temporal. Amb tot, en la carta que va enviar el 7 de març a Felip VI explicant que fixaria la seva residència a Abu Dhabi ja deixava clar que viatjaria amb freqüència per fer visites a amics i familiars. La primera generarà un espectacle mediàtic mai vist a Sanxenxo –hi ha una vuitantena de mitjans acreditats– i quedarà lluny de la "màxima privacitat possible" que Joan Carles I va prometre al seu fill. L'emèrit vol normalitzar la seva vida, mentre que Sánchez i Felip VI fan mans i mànigues per salvar el prestigi de la monarquia.

stats