Malestar al PSOE amb el viatge a Espanya de Joan Carles I

El rei emèrit fa oficial que visitarà la Zarzuela dilluns i es veurà amb Felip VI però no hi passarà la nit

2 min
Joan Carles I veient un partit de tenis de Rafael Nadal a Abu Dhabi el desembre passat.

MadridDesprés que l'ARA avancés el dia 13 que el rei emèrit preparava un retorn imminent a Espanya, aquest dimecres la casa reial ha confirmat el viatge en un comunicat. Finalment, Joan Carles I no s'ha sortit amb la seva i no pernoctarà a la Zarzuela, com desitjava, i només hi anirà de visita dilluns que ve, on es veurà amb Felip VI i la reina Sofia, abans d'agafar el vol de tornada a Abu Dhabi. L'exmonarca arribarà aquest dijous a Sanxenxo (Pontevedra), on se celebra una regata. Tota la polèmica que envolta aquest viatge està provocant malestar al govern espanyol, fins i tot entre ministres del PSOE. "És indubtable que aquest viatge deixa en evidència la casa reial", afirmen fonts de la part socialista de l'executiu. I sobre les dificultats per acabar de perfilar els detalls del viatge, encara són més contundents: "El rei no és conscient d’haver fet res malament, i per això actua d’aquesta manera".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El comunicat de la casa reial afirma que el viatge "s'emmarca en el desig de sa majestat el rei Joan Carles de desplaçar-se amb freqüència a Espanya per visitar la família i els amics, i organitzar la seva vida personal i el seu lloc de residència en àmbits de caràcter privat, tal com s'expressava a la carta que va dirigir a sa majestat el rei [Felip VI] el 5 de març". D'aquesta manera, queda clar que el rei emèrit no farà servir immobles de titularitat de l'Estat en les seves visites, ni tan sols el Palau de la Zarzuela. En el text també es remarca que Joan Carles I ha fixat la seva residència a Abu Dhabi "de forma permanent i estable", una manera de dir que no està previst, almenys a curt termini, que torni a Espanya a viure.

Aquest dimecres també s'ha sabut que el rei emèrit s'allotjarà a casa del president del Club Nàutic de Sanxenxo, Pedro Campos, que és amic seu. L’expectació mediàtica és tal, però, que serà molt difícil que passi desapercebut, ja que s’espera que hi hagi desenes de mitjans, alguns internacionals, preparats per captar alguna imatge del monarca i de la seva filla Elena, que s'espera que l'acompanyi.

"El rei continua devent una explicació als ciutadans", afirma una font de l’executiu que adverteix que la gent jove s’està desenganxant cada cop més de la institució monàrquica. El govern espanyol com a tal, però, continua instal·lat en l’opacitat i es nega, per exemple, a oferir dades sobre el que costarà el dispositiu de seguretat del viatge o els recursos que es destinen a mantenir Joan Carles I a l’exili.

Tot plegat fa témer al PSOE que la visita de Joan Carles I tiri per terra tots els intents per millorar la imatge de la casa reial i de Felip VI, com ara el decret que es va aprovar fa unes setmanes en què es col·loquen les finances de la casa reial sota la supervisió del Tribunal de Comptes, igual que la resta d’institucions de l’Estat. "Estem tots incòmodes amb aquesta visita, nosaltres i la casa reial", resumeixen aquestes fonts de l'executiu.

stats