ENTRE AMICS

Laia Aguilar: “M’agraden les amistats que no t’exigeixen res, que saps que hi són i que us estimeu”

"Un dia vam intentar tirar endavant un projecte de TV movie juntes, però al final parlàvem més de les nostres coses que del projecte en si", explica l'escriptora

Ambiciones, emesa el 1998 a Antena 3, narrava la història de dues famílies, els Quiroga i els Teros, propietaris d’un gran grup periodístic. L’argument va ser escrit específicament per Corín Tellado, l’autora més llegida en castellà després de Cervantes i artífex de més de 4.000 novel·les. La sèrie, recorda l’escriptora i guionista Laia Aguilar, no va passar a la història per la seva qualitat, però va ser la primera feina que va fer com a guionista i, a més, hi va conèixer la seva amiga Anna Manso. “Va ser la persona que em va donar els meus primers consells per fer guions: «Benvinguda a la selva, aquí començaràs a endurir-te», em va dir”.

Vint anys després, han treballat juntes en sèries com Ventdelplà i El cor de la ciutat, i la relació d’amistat ha superat de llarg la professional. La ficció encara les uneix, i tot i que és habitual que als seus sopars es parli de sèries i literatura, el tema principal sempre acaba sent la vida. “Un dia vam intentar tirar endavant un projecte de TV movie juntes, però al final parlàvem més de les nostres coses que del projecte en si, i es va quedar a mitges”, diu. Totes dues són fans de sèries com The good wife, The good fight o Big little lies, i comparteixen també la seva passió per la literatura juvenil. “No només l’escrivim, també la llegim: Maite Carranza, Ricard Ruiz Garzón, Care Santos, Maria Carme Roca, Martín Piñol... A Catalunya tenim autors de molta qualitat“, reivindica.

Aguilar, que en les seves dues últimes novel·les - Wolfgang (extraordinari) i Juno, publicades per Columna i Fanbooks- s’ha centrat en un personatge i la relació amb la seva família, prepara ara el seu primer abordatge literari a l’amistat, una temàtica de la qual té un molt bon record gràcies a la seva feina com a guionista a Infidels. “M’agrada molt la idea de cinc dones que, més enllà de tenir parella i família, són sobretot amigues”, diu. Reconeix que alguns trets dels personatges d’aquesta futura novel·la estan inspirats en amigues seves. “Els he demanat permís”, riu.

Aguilar, que també ha sigut guionista de sèries per a adolescents com Merlí, té clar que el concepte d’amistat canvia amb el temps. “Quan ets petit l’amic íntim és de vital importància, i a l’adolescència també. Quan et vas fent gran, i tens parella, fills o vas de bòlit amb la feina, no tens tant de temps per als amics, i per això m’agraden aquestes amistats que no t’exigeixen res, que saps que hi són i que us estimeu. Les amistats que perduren són les que no demanen res a canvi. Així és la meva amistat amb l’Anna Manso”, celebra.

El + vist

El + comentat