Gent 08/02/2022

El BOE converteix Ana Torroja en marquesa contra la voluntat de les víctimes del franquisme

La cantant, de 61 anys, va sol·licitar el marquesat de Torroja, el qual el dictador Francisco Franco havia concedit al seu avi patern

2 min
Ana Torroja en un estudi de gravació

BarcelonaLa cantant Ana Torroja ha rebut el títol de marquesa de Torroja, segons l'ordre que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) ho ha qualificat d'"humiliació a les víctimes, perquè s'estan donant la mirada i les valoracions de Franco com a vàlides". Aquest marquesat és una distinció aristocràtica que el dictador Francisco Franco va atorgar al seu avi patern, Eduardo Torroja Miret, a títol pòstum el 1961. L'artista, nascuda a Madrid el 1959, el va demanar després de la mort del seu pare, José Antonio Torroja Cavanillas. "De conformitat amb el que preveu el reial decret de 27 de maig del 1912, aquest ministeri, en nom de sa majestat el rei, ha tingut a bé disposar que, previ pagament de l'impost corresponent, s'expedeixi, sense perjudici de tercer de millor dret, real carta de successió com a marquesa de Torroja a favor d'Ana Torroja Fungairiño", publica avui el Butlletí Oficial de l'Estat.

L'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica considera que "la renovació del títol és un insult a les víctimes" per part del govern espanyol, "amb la signatura de la ministra de Justícia, Pilar Llop", perquè ha renovat aquest "títol nobiliari concedit per Franco a l'arquitecte Eduardo Torroja" per uns suposats mèrits que el dictador va observar en un professional que era pròxim al règim dictatorial. Renovar un reconeixement atorgat per un dictador implica "reconèixer uns suposats honors que van formar part del criteri del responsable de milers d'assassinats de civils i de la persecució de nombrosos col·lectius", assenyalen des de l'associació memorialista, que critica la "falta de rebuig a les decisions del dictador".

Aquest cas no és el primer que té lloc a Espanya. Per exemple, qui va ser ministre de Justícia (2007-2009) en el segon govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero, Mariano Fernández Bermejo, "va renovar el títol de duc de Mola amb grandesa d'Espanya, concedit per Franco el 1948, als hereus del general Emilio Mola, director i dissenyador del cop d'estat del 18 de juliol del 1936", recorden des de l'associació antifranquista. Per al president de l'ARMH, Emilio Silva, net d'un desaparegut per la repressió franquista, renovar el marquesat de Torroja és "una agressió a les famílies de les víctimes" i "un menyspreu a la memòria de tots els arquitectes que van ser represaliats a Espanya o que van haver d'exercir l'exili per no ser capturats pel franquisme". "Prendre aquesta mesura en aquest moment és com donar a Franco la possibilitat de signar al Butlletí Oficial de l'Estat de l'any 2022 i deixar que decideixi a qui vol donar un reconeixement", afegeix Silva. "No pot ser que el govern espanyol parli de memòria democràtica i alhora hereti decisions d'un dictador", conclou Silva.

stats