Per què porta una toga de vellut fins als peus, el rei Felip VI?

Després d'aquesta cerimònia, ha tingut lloc un àpat al saló de Waterloo del Castell de Windsor

Felip VI ha estat investit aquest migdia nou cavaller de l'Orde de la Garrotera, la màxima distinció del Regne Unit, en una cerimònia que s'ha celebrat al saló del tron del Castell de Windsor en presència de la reina Elisabet II. L'acte, de caràcter privat, ha congregat el capítol de l'orde, el més antic del país i del qual la reina britànica és la sobirana, cosa que li dona la potestat de decidir-ne els membres. A més de Felip VI, a qui acompanyava la reina Letícia, també s'ha investit cavaller el rei Guillem d'Holanda en presència de la seva esposa, la reina Màxima.

Com estableix la tradició, Felip VI s'ha posat una toga de vellut blau i el barret negre d'estil Tudor amb plomes blanques d'estruç que distingeix els membres de la congregació amb els altres atributs, entre els quals el collaret i l'escut de Sant Jordi, patró d'Anglaterra. El símbol de l'orde és una lliga o garrotera representada per una corretja amb sivella de vellut blau amb el lema de l'orde en lletres d'or: "Que s'avergonyeixi el que hagi pensat malament".

La reina Elisabet li va atorgar la distinció el juny del 2017, durant la visita d'estat que va fer amb la reina Letícia al Regne Unit. L'any següent va fer el mateix amb Guillem d'Holanda. La incorporació de Felip té lloc 30 anys després que ho fes el seu pare, Joan Carles I.

Després de la investidura, la reina, de 93 anys, ha ofert un àpat als reis d'Espanya i d'Holanda – ni més ni menys que al Saló de Waterloo...–, al qual han assistit altres membres de la família reial britànica, entre els quals el príncep Carles i la seva dona, Camil·la, duquessa de Cornualla. Posteriorment, els cavallers i dames, altre cop abillats amb les peces de l'orde, han marxat en processó pel recinte del castell cap a la capella de Sant Jordi. Les reines Letícia i Màxima no participen en la desfilada i l'han presenciat des d'un porxo.

L'orde de més prestigi del Regne Unit va ser creat el 1348 per Eduard III com a premi al valor i la lleialtat a la Corona anglesa, inspirant-se en els llegendaris cavallers de la Taula Rodona del rei Artús. Formen part de la congregació 24 cavallers i dames anglesos de diferents estaments socials i vuit membres de la família reial britànica. Hi ha un tercer grup integrat per diversos monarques europeus i Akihito, el fins fa poques setmanes emperador del Japó.