Gent 06/04/2022

La casa d'Enric Sagnier es converteix en un hotel-homenatge a l'arquitecte

Ubicada al número 104 de la rambla de Catalunya de Barcelona, la família Pérez-Sala ha reobert aquest establiment, tancat arran de la pandèmia

2 min
Hotel Casa Sagnier

BarcelonaSense convertir-se en un parc temàtic d’Enric Sagnier però ple d’elements que el recorden a ell i a la seva època, l’Hotel Casa Sagnier ha obert fa escasses tres setmanes allà on el prolífic arquitecte barceloní va projectar la seva casa i el seu estudi. El número 104 de la rambla de Catalunya s’obre així a locals i turistes que tinguin ganes de descobrir la figura de Sagnier, present en molts detalls d’aquest renovat hotel, que ofereix rutes per Barcelona dedicades al creador.

Després de la reforma de l’edifici que ha efectuat l’estudi Turull Sorensen, la casa que Sagnier va projectar sense pressió de cap client i que va batejar amb el nom de la seva dona –Casa Dolors Vidal de Sagnier– ha passat de les quatre estrelles que tenia anteriorment a les cinc que ostenta ara. A través de l’interiorisme, l’hotel ha retornat a l’edifici –del 1892– el record de l’arquitecte, ja que de la seva obra original només en queda la façana i la volumetria.

Gràcies a l’amistat que uneix la família propietària, els Pérez-Sala, amb descendents de Sagnier, s'han pogut decorar amb fotografies pròpies de l’arquitecte diverses estances de l’establiment. També el recorda només entrar una maqueta –cedida per la família– d’un dels edificis més emblemàtics de l’arquitecte, el Palau de Justícia de Barcelona. A més, un bust de bronze de Sagnier i un quadre de l’arquitecte sobre la xemeneia presideixen el saló. Fotos de l’època i llibres antics, entre altres propietats dels Pérez-Sala, donen el toc final a les zones comunes de l’hotel, que com les privades compten amb fotografies a gran escala fetes per Rafael Vargas d’alguns dels 380 edificis que Sagnier va llegar a Barcelona.

La zona de restauració de l'Hotel Casa Sagnier, presidida pel bust de l'arquitecte.

El restaurant, anomenat El Cafè de l’Arquitecte, té àmplies vistes al passatge de la Concepció i proposa una carta de sabors mediterranis pensada per compartir. Té un extens horari que va des de primera hora del matí fins a la mitjanit.

L’edifici va ser projectat en origen com un bloc de pisos per llogar, amb un perquè hi visqués l'arquitecte i un altre perquè hi treballés. Catorze anys després d’acabar la construcció, hi va afegir la imponent tribuna de la primera planta. Amb un total de 52 habitacions, la suite principal de l’hotel és allà on l’arquitecte tenia el seu despatx. L’escultura de la Immaculada Concepció de la cantonada, de Josep Llimona, i les galeries de vidre dels últims pisos són les particularitats més destacades de la façana.

L’any 1988 els descendents de Sagnier van vendre la propietat a la família Pérez-Sala, que la va convertir en un hotel de la mà del Grup Majestic el 2008. Els Pérez-Sala, amb l’Hotel Primero Primera a la zona de les Tres Torres, s’encarreguen directament de la gestió de l’Hotel Casa Sagnier.

El Cafè de l'Arquitecte, la cafeteria de l'hotel Casa Sagnier
stats