Gent 17/03/2022

Deixen en llibertat l'actor Jussie Smollett, que va fingir un atac racista i homòfob

Conegut per la sèrie 'Empire', l'actor ha hagut d'indemnitzar la ciutat de Chicago amb 120.000 dòlars

2 min
Jussie Smollett abans d'entrar al judici

BarcelonaUn jutjat de Chicago ha ordenat alliberar de la presó l'actor Jussie Smollett, que havia apel·lat la seva condemna de 150 dies de reclusió per haver fingit un atac racista i homòfob a Chicago el gener del 2019. La setmana passada l'actor, conegut per la sèrie Empire, va ser condemnat a gairebé mig any presó, 30 mesos més en llibertat condicional i al pagament de 120.000 dòlars d'indemnització a la ciutat de Chicago, més 25.000 dòlars de multa, per la seva denúncia falsa. Tot i això, un jutjat ha interromput la condemna després d'una apel·lació de la seva defensa.

Smollett, de 39 anys, va denunciar el 2019 que havia estat atacat al centre de Chicago per dos homes que –segons el seu testimoni– el van insultar, el van ruixar amb un líquid suposadament càustic i van penjar-li una soga al voltant del coll. A més, va assegurar que els atacants li havien cridat "Aquest és un país MAGA", en referència a l'eslògan de campanya de l'expresident Donald Trump (2017-2021), "Make America great again". Tot i això, en les investigacions es va descobrir que tot va ser un engany preparat per l'actor, que volia impressionar els productors de la sèrie i reforçar la seva carrera, ja que gràcies a la seva influència va aconseguir mobilitzar els seus seguidors en senyal de protesta.

El jutge James Linn, del comtat de Cook, a l'estat d'Ilinois, va considerar a l'anunciar la sentència que Smollett no pretenia guanyar diners amb l'engany i que només es va inventar l'atac per obtenir "atenció". "Realment, anhelaves l'atenció... Sabies que aquest era un país que intentava curar-se lentament, i vas arrencar-li les crostes d'algunes ferides que s'estaven curant", li va retreure el jutge a Smollett segons la premsa local. Després de sentir la sentència, l'actor va dir que a la presó s'hi podria morir, i va insistir que no era una "persona suïcida", de manera que si li passava "alguna cosa" no seria culpa seva. Es va justificar dient que havia posat el dit a la llaga de "les pors" que havien tingut els nord-americans negres durant més de 400 anys, així com les persones de la comunitat LGBT.

Les primeres acusacions penals contra Smollett per denúncia falsa s'havien desestimat en una decisió polèmica de la procuradora de justícia del comtat. En una segona instància, el fiscal especial Dan Webb va revisar el cas i va aconseguir que un jurat especial aprovés el febrer del 2020 sis càrrecs contra l'actor, per alteració de l'ordre públic i per haver mentit a la policia sobre un fals crim d'odi. Smollett va insistir durant el judici que era innocent, malgrat el testimoni dels altres dos homes implicats en el succés, dos germans que van assegurar que l'actor els havia demanat atacar-lo i que fins i tot havien "assajat" l'agressió.

stats