Judicial

La Fiscalia no veu cap motiu per extradir Daniel Sancho a Espanya

L'advocat del fill de Rodolfo Sancho argumentava que calia traslladar-lo perquè anés al judici d'una causa oberta des del 2021

2 min
Daniel Sancho durant l'explicació de com va matar a Edwin Arrieta

BarcelonaLa Fiscalia de Madrid ha deixat clar que no vol Daniel Sancho a Espanya. Abans que el xef fos conegut per assassinar i esquarterar Edwin Arrieta a Tailàndia, ja tenia a Espanya una causa oberta per un presumpte delicte de lesions. Precisament aquesta il·legalitat hauria pogut ser el salvavides de Sancho per esquivar la justícia tailandesa, però la Fiscalia ha desestimat la seva petició. Amb aquest nou revés judicial, Sancho està més lluny de l'extradició i més a prop de ser jutjat al país del Sud-est Asiàtic, on se li demana la pena de mort.

En aquests moments la lluita de l'advocat Daniel Sancho se centra en aconseguir que el seu client sigui jutjat en territori espanyol, on les penes de presó són més laxes i la vida a la presó més tranquil·la. Per aconseguir l'extradició del fill de Rodolfo Sancho a Espanya, el nou advocat de la família, Marcos García-Montes, va recórrer a una causa que l'home de 29 anys té oberta a l'Estat. El lletrat va demanar el trasllat del xef per un possible risc de fuga del seu propi client pel delicte de lesions que té obert des del 2021. Si la Fiscalia hagués acceptat la petició, Sancho hauria de tornar en territori espanyol forçant que l'altra causa oberta, el presumpte assassinat premeditat d'Edwin Arrieta, es jutgés a Espanya. Però el ministeri públic ha desestimat la demanda.

Els fiscals han presentat un llarg argumentari per sustentar la seva decisió. Per començar, a la Fiscalia no li consta que l'estada de Sancho a Tailàndia "obeeixi a una voluntat de fugir de l'acció de la justícia", ja que sempre ha estat a disposició del jutjat a tot arreu on ha estat. Per tant, no veu cap risc de fuga com planteja l'advocat de l'acusat. De fet, a hores d'ara no s'ha dictat cap interlocutòria que enviï el xef a presó a Espanya, "ni es planteja en el moment actual sol·licitar-la". A més, la pena que se li imputa és de menys d'un any, de manera que previsiblement podria esquivar la presó amb una multa.

El 30 de novembre del 2021 el jutjat d'instrucció número 21 de Madrid va dictar una interlocutòria d'obertura al judici oral, però en cap cas hi ha prevista una data per a l'inici de la vista d'aquesta causa. Si es concretés aviat, el ministeri públic ha argumentat que hi ha altres "alternatives" que no passen per l'extradició. Paral·lelament, la Fiscalia ha recordat que, actualment, l'únic conveni vigent entre Espanya i Tailàndia és l'acord entre el govern del regne espanyol i el govern del regne de Tailàndia, que només és aplicable "a situacions en què la persona que sol·licita el trasllat ja ha estat declarada culpable i condemnada".

stats