Judici

Renovat desafiament del príncep Enric contra el sensacionalista 'Daily Mail'

El duc de Sussex no s'entrevistarà amb el seu pare, el rei Carles III, que al·lega que està molt enfeinat

3 min
El príncep Enric, arribant aquets mati a la seu del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les.

LondresDesafiament d’Enric als seus enemics entre la premsa sensacionalista britànica, que no són pocs. El príncep, i duc de Sussex, ha arribat per sorpresa a Londres aquest dilluns al matí per assistir en directe, a la seu del Tribunal Superior de Justícia d’Anglaterra i Gal·les, a la vista preliminar del cas contra l’empresa Associated Newspapers, editora dels tabloides The Daily Mail i The Mail on Sunday, per presumpta recopilació il·legal d'informació. Aquesta és una més de les moltes demandes que Enric ha presentat contra diferents mitjans de comunicació.

En el cas que comença avui a la capital britànica, l’editor ha sigut demandat, també, pel cantant Elton John i el seu marit, David Furnish; per les actrius Elizabeth Hurley i Sadie Frost; per l’exdiputat liberal-demòcrata Simon Hughes, i per la baronessa Doreen Lawrence. Tots ells acusen l'empresa editorial d'activitats il·legals contra la seva privacitat. A migdia, Elton John s'ha unit al príncep Enric al tribunal.

La del príncep és la primera visita que fa al Regne Unit des de l’aparició de les seves polèmiques memòries i també des de la difusió del docudrama de Netflix en què explica els ets i uts sobre l’allunyament de la família reial britànica. Fonts pròximes al príncep han indicat que amb la seva presència al tribunal volia mostrar el seu suport a la resta de demandants.

En una declaració conjunta feta pública l'octubre passat, el grup de demandants va afirmar que havien tingut coneixement amb "proves convincents, i molt angoixants, que havien estat víctimes d'activitats delictives abominables i greus violacions de la seva intimitat". Per exemple, l’ús de detectius privats per aconseguir accés a converses privades, després que instal·lessin micròfons a l’interior de les seves cases i cotxes.

També acusen l’editora de pagar oficials de policies corruptes, amb vincles amb els detectius privats, per obtenir informació privilegiada, de suplantació de personalitat per aconseguir registres mèdics i de robatori d’informació confidencial de bancs i entitats emissores de targetes de crèdit.

L’editora del diari, però, nega les acusacions. Les titlla de "calúmnies absurdes" i d'"intent premeditat i orquestrat d'arrossegar algunes capçaleres, com la del Daily Mail o el Mail on Sunday, a l'escàndol de la pirateria telefònica", el que va afectar els mitjans del grup Murdoch a principis de la dècada dels 2010, i que va acabar, entre altres, amb el tancament de The News of the World.

Altres querelles

Amb la vista preliminar dels quatre dies vinents, el jutge Matthew Nicklin haurà de determinar si el cas té prou raons jurídiques per tirar endavant i acabar en un judici.

Enric i Meghan lluiten actualment en un altre cas de libel contra Associated Newspapers en relació amb un article sobre la seva seguretat privada, aparegut al The Mail on Sunday. Els ducs també han presentat una demanda contra el ministeri de l’Interior per aquestes mateixes qüestions de seguretat.

Al maig, a més, les acusacions d’intervenció dels seus telèfons seran objecte d'un nou procediment penal, en aquesta ocasió contra l’editora del Daily Mirror per presumptes escoltes il·legals entre el 1996 i el 2011. Finalment, Enric també ha demandat la companyia News Group Newspapers, editor de The Times, The Sunday Times i The Sun, en relació amb altres escoltes igualment il·legals.

Si bé el rei Carles III és a Londres, després que s’hagi suspès la visita d’estat que havia de començar a França aquest diumenge, no es preveu que es trobi amb el seu fill. La premsa britànica informa aquest dilluns que l’excusa oficial és que Carles III està molt enfeinat, entre altres afers preparant la visita d’estat que dimecres el durà a Alemanya. Tampoc està previst que Enric vegi el seu germà Guillem ni la princesa de Gal·les, ja que són fora de la ciutat a causa de les vacances de meitat de trimestre i la Pasqua.

stats