Relacions França - Regne Unit
Internacional Europa 24/03/2023

"Coneixes la guillotina?": Carles III suspèn la visita a França per les protestes contra Macron

Els aldarulls contra la reforma de les pensions del president francès fan que es cancel·li el viatge oficial

4 min
Imatge de la pintada en què es pregunta al rei Carles III si coneix la guillotina. Ha aparegut aquesta nit als carrers de París, després dels aldarulls d'ahir.

Londres / ParísLes protestes al carrer contra la reforma de les pensions i la convocatòria d'una nova vaga per dimarts han obligat a suspendre la visita oficial a França del rei Carles III d'Anglaterra i la reina consort, Camil·la, que havia de començar aquest diumenge a la tarda. L'Elisi ha anunciat aquest divendres que el viatge s'ha cancel·lat per les dificultats de garantir la seguretat del monarca britànic enmig de les mobilitzacions, que s'han radicalitzat en els últims dies. "No seríem seriosos i no tindríem prou sentit comú si proposéssim a sa majestat el rei i la reina consort fer una visita d'estat enmig de manifestacions", ha subratllat el president de França, Emmanuel Macron. El viatge del Carles III havia de coincidir amb la vaga general i les mobilitzacions de dimarts, una jornada en què el ministeri de l'Interior ha de desplegar un enorme dispositiu policial.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió, ha assegurat l'Elisi, l'han pres conjuntament els governs francès i britànic després d'una trucada aquest divendres entre el president, Emmanuel Macron, i el rei, però la proposta ha sortit de París, segons ha assegurat el president de la República. La visita, de tres dies, s'ha cancel·lat "per poder acollir sa majestat el rei Carles III en les condicions que corresponen a la nostra relació d'amistat" i es reprogramarà "com més aviat millor", assegura el comunicat difós per la presidència francesa. Macron ha assegurat posteriorment que la visita es podria fer a principis d'estiu.

Des de Londres, el Palau de Buckingham ha destacat que "les seves majestats esperen amb gran interès l'oportunitat de visitar França tan aviat com es puguin trobar dates". En canvi, la visita de la parella a Alemanya la setmana que ve es desenvoluparà segons el previst. El monarca, que havia de fer la primera visita d'estat a l'estranger des que regna, havia de desplaçar-se a París i Bordeus, dues ciutats molt afectades per les protestes violentes de les últimes hores.

Carles III en una imatge d'arxiu.

Banquet a Versalles

Un dels aspectes més polèmics de la visita era el banquet d'estat, que inicialment s'havia programat al Palau de Versalles. La premsa britànica especulava que es podria traslladar al Museu del Louvre per evitar provocar encara més "tensió revolucionària", pel clar significat que tindria la presència d'un monarca i d'un rei republicà en un lloc que és el símbol de l'absolutisme d'abans del 1789. De fet, en un protocol inusual, l'Elisi deia que el programa "encara s'està elaborant", amb la qual cosa suggeria que podria canviar a l'últim moment. Finalment ha estat així, però per cancel·lar-lo.

Un altre dels problemes afegits que podrien haver complicat la visita era la vaga dels treballadors del servei de mobiliari nacional –l'encarregat de proporcionar banderes, catifes vermelles i mobiliari per a edificis públics–, que havien advertit que no facilitarien la catifa vermella per a Carles III ni ajudarien a preparar la seva visita a París. El govern, però, havia assegurat que els treballadors que no fessin vaga posarien a disposició els elements necessaris per acollir la visita reial.

A París, l'agenda preveia una visita a l'Arc de Triomf, una zona molt concorreguda, i un discurs al Senat. Carles III també s'havia de desplaçar a Bordeus per visitar unes vinyes, una ciutat que aquest dijous va ser escenari d'actes violents. Un grup de manifestants van intentar calar foc a l'Ajuntament. Aquesta nit passada, després dels aldarulls registrats a París, en un dels carrers de la ciutat s'ha vist una pintada en què es llegia: "Carles III, coneixes la guillotina?"

Bany de realitat per a Macron

La cancel·lació del viatge, tot i que hagi estat a petició de París, suposa un cop dur per al president de França, que veu com la seva reforma de les pensions ha desencadenat una crisi política i social que ha acabat afectant una visita d'estat. Macron, que ha assegurat que no farà marxa enrere en la reforma de les pensions i pretén girar full a la polèmica, veu des de l'Elisi com les protestes es radicalitzen i amenacen amb convertir-se en una crisi de llarga durada. La suspensió de la visita, per bé que es reprogrami per més endavant, suposa una petita derrota i un bany de realitat per al president de França, que ha hagut de reconèixer que és complicat garantir la seguretat del monarca britànic enmig de les protestes.

El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha aprofitat la notícia per carregar contra el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin: "Els anglesos saben que és un incompetent per a la seguretat", ha escrit a Twitter.

El president de la República, amb pressa per deixar enrere la crisi de les pensions, ha advertit aquest divendres que el país "no es pot aturar", que cal reactivar l'activitat política i parlamentària perquè hi ha altres lleis pendents. Macron també ha condemnat la violència al carrer: "No cedirem res a aquesta violència, en democràcia no tenim dret a la violència". En una roda de premsa a Brussel·les, el president ha lamentat "les agressions totalment desproporcionades a agents de policia i gendarmeria per part de militants extremadament violents i equipats". Durant la tarda i vespre d'aquest dijous, 441 policies van resultar ferits i es van produir 457 detencions a tot el país.

stats