Gent 06/07/2021

La Fiscalia demana quatre anys de presó per a Arantxa Sánchez Vicario per aixecament de béns

Demana també la mateixa quantitat d'anys per al seu exmarit, el català Josep Santacana

3 min
Arantxa Sánchez-Vicario guanya el seu ex a l’Audiència de Barcelona

La Fiscalia demana quatre anys de presó per a l'extenista Arantxa Sánchez Vicario, així com per al seu exmarit, Josep Santacana, per ordir un pla per descapitalitzar el seu patrimoni i, així, evitar el pagament d'un deute a un banc de Luxemburg amb "ànim d'un enriquiment il·lícit". En el seu escrit d'acusació, el ministeri públic els acusa a tots dos d'un delicte d'aixecament de béns i insolvència punibles, i els demana el pagament d'una multa 12 euros diaris durant 24 mesos. En total, la multa puja a uns 8.300 euros.

El Banc de Luxemburg va demanar el 2018 a la titular de jutjat d'instrucció número 4 de Barcelona que ordenés l'ingrés a la presó de la tenista Arantxa Sánchez Vicario i de Santacana, en el marc de la querella en què li exigeix el pagament d'un deute d'una mica més de 6 milions d'euros al·legant que disposaven de prou fons per saldar el deute que la fiscal sol·licita que s'aboni en concepte de responsabilitat civil en el seu escrit d'acusació.

El Banc de Luxemburg es va querellar contra la parella després d'intentar sense èxit, des de l'any 2010, cobrar les quantitats amb què va avalar la tenista per pagar una multa de 5,2 milions euros per frau a Hisenda. L'Agència Tributària va percebre aquesta quantitat mitjançant un aval del Banc de Sabadell, que, al seu torn, va cobrar mitjançant un contraaval subscrit amb el Banc de Luxemburg. La fiscal, en les seves qualificacions, sosté que Sánchez Vicario, "sota les consignes" del seu exmarit i en col·laboració amb cinc acusats més, "van idear un pla consistent a descapitalitzar el seu nombrós patrimoni, i així frustrar el cobrament d'aquesta quantitat per part de la referida entitat".

Això ho van fer, afegeix el ministeri públic en les seves conclusions inicials, amb el "ple coneixement" de l'"obligació de pagament" del deute després de rebre primer un burofax el juliol del 2010 i, després, la demanda presentada pel banc el març del 2011. En concret, segons la fiscal, van fer nombroses "maniobres" en les quals veu "ànim d'enriquiment il·lícit": el buidatge de sis comptes corrents, perquè no hi hagués saldo en cas d'embargament, o la desaparició dels diners cobrats per l'acusada en concepte de reportatges en mitjans de comunicació "cobrant de manera opaca o fent desaparèixer els diners només de rebre'ls".

A més, l'extenista va fer un procés de despatrimonialització immobiliari "a través de societats de les quals era titular real o fiduciària", cosa que va dur a terme "sota les directrius de l'acusat", en més d'una desena d'habitatges, diverses places de pàrquing, un local en un port esportiu o diversos terrenys, entre altres béns immobles. "Van fer nombroses operacions de venda per obtenir diners i ocultar-los per frustrar el cobrament" del Banc de Luxemburg, conclou la fiscal en l'escrit d'acusació.

Per aquests fets, la fiscal demana quatre anys de presó per a Sánchez Vicario i el seu exmarit com a coautors d'un presumpte delicte d'aixecament o insolvència punible i que se'ls condemni a una multa de 24 mesos amb una quota diària de 12 euros. A més, i en concepte de responsabilitat civil, demana una indemnització conjunta per al Banc de Luxemburg de 6.170.942,35 euros, dels quals 5.250.000 euros corresponen al préstec i 520.109,59 i 48.328,77 als interessos generats en els diferents moments processals, entre altres conceptes.

Pel que fa als altres cinc acusats, que segons la fiscal van actuar com a "cooperadors necessaris" en aquest pla, demana tres anys i sis mesos de presó per a quatre i dos anys i nou mesos de presó per a la cinquena acusada. Aquests acusats en la causa són V.M.A., que exercia de testaferro sent administrador únic i liquidador de cinc societats espanyoles; A.E.H.M. i R.M.M., que eren respectivament el cap i el responsable mercantil d'una gestoria que els va ajudar, i M.P.M., també amb funcions de testaferro. Finalment, l'acusada M.R.V.A. va exercir així mateix de testaferro com a administradora i liquidadora d'una altra mercantil, per "petició expressa" de l'exmarit de Sánchez Vicario.

stats