Cabaret Pop

L'altra vida d'Angela Lansbury

Coneguda mundialment pel seu paper de Jessica Fletcher, sota aquesta fantàstica actriu s'hi amagava una dona víctima de l'època que li va tocar viure: des de la Segona Guerra Mundial fins a l'addicció a l'heroïna del seus fills

4 min
L'actriu Angela Lansbury va casar-se en dues ocasions i va tenir dos fills, Anthony i Deidre

BarcelonaLa fortuna professional va somriure tota la vida a Angela Lansbury, que aquesta setmana ens va deixar als 96 anys després d'haver format part de les nostres vides a través de la famosa, internacional, familiar i llarguíssima sèrie S'ha escrit un crim, les 12 temporades de la qual van doblar televisions de tot el món. Però al darrere d'aquest èxit en popularitat i dels ingressos que li va comportar s'hi amagava una dona que no va ser precisament afortunada en tot el que no fos fer servir el seu talent per a la interpretació. I és que en moltes ocasions el destí li va girar l'esquena.

Formada de manera autodidàctica per falta de recursos, Lansbury va debutar professionalment als EUA per culpa d'una desgràcia que li va arribar molt aviat a la seva vida. El seu pare va morir d'un càncer quan ella només tenia nou anys. Dedicat al comerç de fusta, havia fet el salt a la política per seguir els passos del seu pare, l'avi George Lansbury, que havia ocupat llocs molt alts dins del laborisme britànic i va arribar a presentar-se a primer ministre. Aquella pèrdua va deixar la família en una mala posició econòmica, i quan va esclatar la Segona Guerra Mundial la mare de l'actriu va decidir refugiar-se al continent americà, ja que va veure que a Londres no hi tenien cap futur, i menys durant el Blitz. Aleshores Lansbury tenia només 16 anys i en arribar al Canadà va haver de buscar feina per tirar endavant. El primer lloc on n'hi van oferir va ser en un club nocturn, on només es podia entrar a partir dels 19 anys, una edat que ella va falsejar per poder portar un sou a casa. En el seu cas, 60 dòlars setmanals.

Angela Lansbury amb el seu segon marit, Peter Shaw

Al cap de poc van deixar Mont-real per traslladar-se a Nova York, on les coses no els van anar gaire bé i d'on van marxar en direcció a Califòrnia. A Califòrnia la mare de Lansbury –Moyna Macgill, irlandesa nascuda a Belfast– va intentar ressuscitar la seva carrera com a actriu, parada des que s'havia casat i des que havia tingut fills, quatre en total comptant l'Angela. L'experiment no li va sortir gaire bé a la mare, però sí a la filla, que per casualitat va conèixer en una festa John van Druten, coguionista del mític film Gaslight, on ella va acabar apareixent fent de criada cockney gràcies a la seva recomanació a George Cukor. Després d'interpretar aquell intrigant paper, Lansbury va signar un contracte amb la Metro i va començar la seva fortuna professional. Però la vida li etzibaria encara alguns cops més.

Amb només 19 anys es va casar amb el seu primer marit. Sense avisar a casa ni encomanar-se a ningú va segellar oficialment la seva acabada d'estrenar relació amb l'actor Richard Cromwell. Però només nou mesos més tard la relació va fracassar quan ell la va deixar a través d'una nota i sense donar-li unes explicacions gaire consistents. Aquella situació, havia explicat ella en alguna ocasió, la va deixar "devastada". "Em vaig quedar en xoc quan tot es va acabar, perquè no hi estava preparada. Va ser un gran error haver-me casat tan jove", va dir en alguna ocasió després de saber que l'home que va ser el seu marit era homosexual. "No em penedeixo d'haver estat amb ell, i ho sento molt per la tristesa que li va causar [el casament] en el seu camí...", en va dir anys després.

Però els pitjors moments de la seva vida li van venir pels seus fills, als quals va poder criar sense cap mena de privació perquè ja era una dona amb èxit professional. Després de refer la seva vida sentimental amb el productor Peter Shaw, Lansbury va adoptar el fill que ell havia tingut i en va tenir dos més, Anthony i Deidre. Criats a Malibú, aquests dos nens van convertir-se en addictes a l'heroïna en una etapa molt prematura de l'adolescència. Era a principis del seixanta, quan encara no hi havia cap cultura popular sobre aquesta droga, els seus efectes i com actuar quan dominava la vida d'una persona. Així mateix ho va explicar ella: "Vaig tenir molta por. El Peter i jo no teníem ni idea del que havia estat passant. No teníem experiència amb les drogues. [...] No sabíem què significava trobar una pipa en un calaix. Per què ho hauríem de saber? I quan ho vam entendre, no sabíem com ajudar-los. No hi havia cap expert en aquell moment que pogués donar consells als pares de nens de bones famílies que patien sobredosi de drogues. Era com una epidèmia".

Però per si aquest daltabaix no fos prou, la seva filla, Deidre, va entrar a la Família Manson, la secta criminal que va acabar amb la vida de Sharon Tate, embarassada de vuit mesos, i sis persones més. Durant un temps, Manson i els seus narcotitzats seguidors van ocupar una mansió abandonada de Malibú, molt a prop de la casa on vivia la família Lansbury. Va ser durant el període de drogaddicció dels seus fills que ella va fer cap a la casa per comprar drogues. En aquell moment es va establir la seva vinculació amb la coneguda com la Família. De fet, es va arribar a publicar que la filla de Lansbury era membre de la banda quan van cometre els seus cèlebres crims, coneguts com el cas Tate-LaBianca.

Però això no és cert, perquè quan per algun motiu que no s'ha sabut mai del tot se li va cremar la seva mansió de Los Angeles, Lansbury va prendre la decisió de marxar. L'artista va decidir fer una parada en la seva carrera en un moment molt dolç per salvar les vides dels seus dos fills i va emportar-se tota la família a la Irlanda natal de la seva mare. Allà va comprar una casa a Cork al mig del camp on aïllar-los de qualsevol mala influència, i on es van poder desintoxicar. Va ser la seva darrera gran guerra, després de la qual la vida li va regalar els seus moments més dolços, amb la pel·lícula L'aprenent de bruixa i la sèrie on va donar vida a Jessica Fletcher. Amb un Oscar, un Bafta, 6 Globus d'Or i 5 Tony, Lansbury passarà a la història com una gran actriu, però no hi ha cap dubte que també va destacar com a persona, uns mèrits que no sempre van en consonància.

stats