Cabaret pop

Els 'millors' moments del judici de Gwyneth Paltrow

La vista judicial de la polèmica empresària del benestar, retransmès per YouTube, ha estat qualificada per molts usuaris de "surrealista"

5 min
Gwyneth Paltrow durant el seu judici a Park City, a l'estat nord-americà de Utah

BarcelonaEn la vida de Gwyneth Paltrow res és mai normal. Abans en pensàvem que això només passava amb relació a la seva botiga en línia de productes amb altes promeses i baixos resultats, però ara hem pogut comprovar que el personatge s'ha menjat la persona i que ja no queda cap aspecte rellevant de la seva vida per convertir-se en surrealista. La millor mostra de tot això ha estat el seu judici, en el qual ni la rigidesa del context ha impedit que el frikisme es colés als jutjats de Park City, on aquesta setmana se l'ha estat jutjant per haver provocat presumptament danys cerebrals a un home amb el qual va tenir un accident d'esquí.

Els fets van tenir lloc l'any 2016 –també és bastant curiós que es jutgin ara– quan ella i un optometrista jubilat anomenat Terry Sanderson –que ara té 76 anys– esquiaven a la prestigiosa estació d'esquí de Deer Valley (a Utah, els EUA) i van xocar. Segons Sanderson, que ha demandat l'actriu i també els propietaris de la pista d'esquí, va ser ella qui se li va tirar a sobre i li va provocar "danys cerebrals, dolor, depressió, angoixa, desfiguració" i sobretot, "pèrdua del gaudi de la vida", una cosa que molts hem patit en alguna ocasió sense la necessitat d'estavellar-nos contra Paltrow.

La posició de la defensa, en canvi, ha estat totalment contrària. Els advocats de l'actriu han assenyalat que va ser ell qui va col·lidir amb la propietària de Goop. A pesar que esquiaven per una pista de principiants, aquell impacte s'ha convertit en un debat nacional als Estats Units aquests dies i ho seguirà sent fins que sigui ferma la sentència, que si atén els desitjos del denunciant podria costar 300.000 dòlars a l'estrella de Hollywood i que si atén els d'ella li costarà a ell només un dòlar, que és la quantitat que Paltrow li demana en una contrademanda simbòlica que li ha interposat. Demandar algú per un dòlar: el clímax del friquisme.

Gwyneth Paltrow en una de les jornades del seu judici per un accident d'esquí a Park City, a Utah, els EUA

El judici, que dijous vam saber que havia donat la raó a Paltrow i considerat culpable a ell, s'ha convertit al llarg de les darreres dues setmanes en un circ televisat per YouTube. El primer element de xouificació de la vista ha estat l'èxit viral dels looks de l'actriu, que cada dia han despertat l'interès de fashion victims d'arreu del món i dels mitjans que els donen corda. Mentre Sanderson acusava Paltrow d'esquiar "fora de control" i de deixar-lo abandonat a les pistes, ella triomfava amb unes ulleres d'estil aviador d'una mida contundent i uns acabats bastant retro que feien que a internet molts hi veiessin un homenatge a Jeffrey Dahmer, un assassí en sèrie que s'ha fet famós recentment gràcies a la seva sèrie de Netflix. Les botes amb sola track negres que va dur posteriorment també van fer fortuna, sobretot pel toc postapocalíptic que li donava anar tota de negre de cap a peus. També van agradar el seu abric llarg de color verd i el vestit sastre gris que va combinar amb un top de punt. Estic segur que alguna cadena de fast fashion ja està cosint a la Xina aquesta col·lecció càpsula. I si no, ves que no l'acabi venent ella a la seva web...

Gwyneth Paltrow, durant el seu judici per un accident d'esquí, amb les ulleres de vista que alguns tuitaires han considerat similars a les de l'assassí en sèrie Jeffrey Dahmer.
Gwyneth Paltrow amb el seu 'outfit' completament negre en entrar al seu judici per un accident d'esquí.

Però l'objecte d'aquest judici no només s'ha desvirtuat per l'estètica, també les declaracions de Paltrow han resultat escandaloses per a molts usuaris. Després que ella exposés davant del jutge que era la víctima dels fets mentre esquiava amb els dos fills que comparteix amb Chris Martin, Apple i Moses, l'advocada del demandant va preguntar-li quines havien estat les conseqüències de l'accident. Ella, ràpidament, va respondre: "Bé, vam perdre mig dia d'esquí". Evidentment, les reaccions contra l'artista, de 50 anys, no es van fer esperar... També va dir que va arribar a pensar que estava patint una agressió sexual quan, suposadament, el jubilat se li va estampar a sobre. "Dos esquís es van colar entre els meus i em van forçar a separar les cames, hi havia un cos pressionant contra el meu i, de sobte, es va sentir un gemec molt estrany", explica Paltrow en un dels vídeos que circulen per la xarxa, on també es pot veure gent del públic a la qual se li escapa el riure per sota el nas. Per cert, el públic adormint-se o gesticulant incrèdul ha estat un altre gran ingredient d'aquest circ.

Part de l'interrogatori de Paltrow per part de l'advocada de l'acusació

A pesar que ella mateixa no ha contribuït gens ni mica a calmar les aigües i a fer que el judici passés de pressa i discretament, la pitjor aliada que podia trobar en aquest sentit ha estat l'advocada del seu contrari, Kristin van Orman, que ha evidenciat que és una fan de l'actriu i que aprofitava el seu torn d'interrogatori per fer-li preguntes i comentaris que no venien a tomb de res. En un dels moments més tragicòmics, la lletrada pregunta a Paltrow quant fa d'alçada, i després que l'actriu respongués que "més o menys 1,77 metres", l'advocada contrària diu: "Que gelosa estic. Jo m'he de posar talons de 10 centímetres per arribar a 1,65 metres". També ha estat molt comentat que, com que un cop Taylor Swift va presentar una demanda d'un dòlar contra un home, Van Orman fes preguntes sobre Swift a Paltrow. Per exemple, si són amigues o si algun cop li ha fet regals per Nadal. De fet, en aquest cas, fins i tot el jutge va haver de parar els peus a l'advocada advertint-la sobre la baixa rellevància de les preguntes. Val a dir també que les aportacions que ha fet Sanderson dient que Paltrow l'ha portat "tres cops a les portes de la mort" tampoc han ajudat gens al fet que el judici semblés gaire seriós.

Per més que la decisió absolutòria per a Paltrow del jutge que ha hagut d'aguantar tot aquest xou a la seva sala resulti seriosa, és difícil que li torni tota l'honra a aquests jutjats de Utah, tan cutrificats després d'aquest xou. Un cop més, quan tots els focus apunten a un jutjat, en comptes d'emetre un missatge de rigor i confiança el resultat és el contrari. Però, vaja, als catalans no ens cal anar fins a Utah per emportar-nos aquesta sensació...

stats