Cabaret Pop

Kate Middleton, una pedra preciosa de la corona britànica

La duquessa de Cambridge, que dilluns farà 40 anys, no ha deixat d'augmentar la seva popularitat i la de la institució des que es va incorporar a la família reial

4 min
Kate Middleton i Guillem d'Anglaterra en la foto amb la qual van desitjar un bon any 2022 a través de les seves xarxes socials

BarcelonaEl 24 de desembre a la nit Kate Middleton va sorprendre l'audiència en aparèixer tocant el piano a la televisió britànica, una faceta seva que era àmpliament desconeguda. I és que, tot i que fa exactament vint anys que forma part de la vida pública del país, la futura consort del Regne Unit encara guarda asos a la màniga per continuar seduint el poble. Aquesta va ser la reflexió majoritària sobre l'aparició televisiva de Middleton, que a banda de demostrar el seu talent amb l'instrument també era l'organitzadora d'aquell esdeveniment musical benèfic, que havia portat a terme a través de la Royal Foundation per homenatjar els treballadors essencials de la pandèmia. Mentre acompanyava al teclat el cantant Tom Walker era difícil no visualitzar-la com l'element més preuat de la monarquia britànica actual, superada només per la reina.

Sempre somrient, sempre perfectament vestida, compromesa amb causes del seu temps com el canvi climàtic i sense caure mai en cap polèmica passatgera, Middleton ha trobat la fórmula perfecta per convertir-se exactament en el que el mainstream espera d'una futura reina: absència de polèmiques i certa transparència. Tant és així que són molts els especialistes que l'assenyalen com una digna hereva de Diana de Gal·les, la princesa del poble. Quan el seu matrimoni ja anava pel pedregar i li van preguntar en una entrevista si es veia com una reina, la difunta sogra de Middleton va contestar que preferia ser "reina al cor de la gent", una resposta que ha quedat. Amb l'eterna ombra de Diana projectant-se sobre ella igual que sobre tots els externs que arriben al club dels Windsor, queda clar que Middleton va entendre el valor de ser estimada popularment, però, a més, ho ha millorat. Ella, a diferència de Diana, ho ha aconseguit sense haver de protagonitzar un combat públic contra la família reial, sinó marcant un perfil propi des de dins.

Kate Middleton tocant el piano el dia 24 de desembre en una gala benèfica televisada organitzada per la Royal Foundation

Kate Middleton, que té prou entitat per ella mateixa per no haver perdut el seu nom en els mitjans que habitualment en parlen, malgrat que el seu nom oficial és el de duquessa Caterina de Cambridge, va debutar en el radar rosa col·lectiu l'any 2001, quan tenia només vint anys i acabava de conèixer Guillem a la prestigiosa universitat escocesa de St. Andrews, on tots dos cursaven els estudis superiors. Ella i el net de la reina Elisabet II van estar sortint deu anys fins que ell no li va demanar matrimoni, cosa que va fer que els tabloides comencessin a anomenar Kate Middleton com Waity Katie, que podríem traduir al català com Kate, la pacient.

Durant aquests deu anys en què ella va acabar la carrera d'història de l'art, la parella va sofrir crisis retransmeses en temps real pels tabloides. Res va ser gaire groller, però evidentment no era fàcil de portar per a aquella noia que no provenia de l'aristocràcia ni tampoc d'un entorn amb transcendència mediàtica. La jove Kate, el 2005, va haver de fer una queixa pública a través del seu advocat reclamant una mica de pau, ja que no ostentava cap posició pública que justifiqués la persecució mediàtica a la qual estava sent sotmesa. Tan exagerada era la seva situació que l'octubre del 2006 Buckingham va anunciar que estaria protegida per membres de seguretat de la família reial britànica, cosa que va confirmar per a molts que ella era l'elegida per casar-se amb Guillem. Tot i això, la confirmació oficial no arribava, cosa que també va donar lloc a especulacions al llarg dels quatre anys més que va fer-se esperar la notícia del compromís.

Tenien tots dos trenta anys quan Clarence House va fer públic que s'havien compromès. Quedava definitivament enterrat així l'avís de trencadissa irreparable que va estar a punt de succeir el 2007, quan es van donar quatre mesos de llibertat en els quals tots dos ho van aprofitar per distreure la pena amb altres persones, cosa que va quedar corresponentment retratada per la premsa.

Un cop compromesos, el seu camí només ha tingut una pedra a la sabata: Enric i Meghan. Tot i que Kate va ser la tutora de facto per a Meghan quan va entrar a formar part de la família reial, aquesta no va demostrar cap agraïment ni afecte per Middleton quan va concedir la seva entrevista a Oprah Winfrey després d'anunciar que abandonaven la família reial. A banda d'ells, que sempre s'han agafat a la polèmica per seguir facturant fora de l'abric de l'erari públic britànic, la resta ha estat un in crescendo d'afecte popular per a Middleton, que ha demostrat que és una dona del seu temps sense executar una ruptura violenta amb les tradicions reials angleses. Tanta és la influència popular que té, que la roba que es posa s'esgota de les botigues, cosa que ja s'ha anomenat efecte Kate.

Ella ha criat els tres hereus que ha donat al tron britànic –Jordi, Carlota i Lluís–, s'ha construït una agenda oficial mot completa, ha decidit no viure a palau per criar els seus fills i ha fet públiques algunes aptituds pròpies més enllà de les institucionals, com el seu gust per la fotografia. De fet, les imatges que distribueix Kensington Palace per celebrar els aniversaris dels seus fills són fetes per ella i els nens hi apareixen sempre en postures i situacions allunyades de les típiques imatges protocol·làries tradicionals de palau. Recentment, també ha donat fotos seves al projecte Hols Still, que recaptarà diners per a Minds, una institució centrada en la salut mental.

Filla de dos treballadors de British Arways –cosa que la va portar a viure a Jordània els seus primers anys de vida– que van fer fortuna amb una empresa de productes de festa, Kate Middleton farà aquest dilluns 40 anys. D'aquests, la meitat els ha passat immersa en l'huracà que suposa per a una plebea entrar a formar part de la família reial britànica. No sabem si quan era Waity Katie esperava per amor a ell o al càrrec. Però el que està clar és que la seva espera ha estat molt útil per als britànics, ja que és una figura respectada també fora de les seves –cada cop més petites– fronteres i també per a la família reial, que té en ella el seu actiu de futur més preuat. Per cert, que acabi heretant el càrrec de consort de Camil·la Parker també es pot considerar un agent multiplicador de les seves virtuts.

stats