Gent 01/07/2021

L'estàtua de Lady Di silencia la batalla entre els seus dos fills

La cordialitat ha predominat en l'homenatge que Guillem i Enric han fet a la difunta princesa al descobrir un memorial de bronze enmig d'un renovat Jardí Enfonsat a Kensington Palace

3 min
Els pínceps Guillem i Enric descobrint l'estàtua que li han dedicat a la seva mare al Jardí Enfonsat de Kensington

BarcelonaEls prínceps Guillem i Enric s'han donat una treva enmig de la tempestuosa relació que mantenen per descobrir junts aquest dijous als jardins de Kensington, a Londres, una estàtua en honor a la seva mare, Diana de Gal·les, que avui faria 60 anys. L'esperada escultura, encarregada i finançada pels prínceps, presidirà a partir d'ara el Jardí Enfonsat (Sunken Garden, en anglès), un dels racons preferits de la malaguanyada princesa de quan vivia al Palau de Kensington, en els confins de Hyde Park. L'estàtua de bronze, representant 1,25 vegades la mida natural, mostra Diana envoltada de tres nens per simbolitzar "la universalitat i l'impacte generacional de la feina de la princesa", ha indicat el Palau de Kensington en un comunicat. L'estil de vestir de Lady Di en l'escultura es basa en el que va lluir en els seus últims anys de vida, quan "va guanyar confiança en el seu paper d'ambaixadora de causes humanitàries".

Lady Di amb els seus fills

A més de Guillem i Enric, la cerimònia per descobrir el memorial ha reunit en sòl reial membres de la família pròxima de Diana, com alguns dels seus germans, que van encapçalar una llista de convidats reduïda a causa de les exigències del covid-19. Van brillar per la seva absència la reina Elisabet II, les duquesses de Cambridge i de Sussex i el príncep Carles, hereu al tron, que va rebutjar assistir a l'esdeveniment per "no reobrir velles ferides", segons ha assenyalat el diari The Times. Per al duc de Cambridge i el duc de Sussex, l'estàtua és un "símbol de la vida i el llegat" de la seva mare. L'"amor, la fortalesa i el caràcter" la van convertir en "una força per al bé a tot el món", segons asseguren en el comunicat emès per Palau. "Cada dia desitgem que ella encara estigués amb nosaltres", han dit els prínceps, que han agraït el suport de totes les persones arreu del món que mantenen viva la memòria de Diana.

Alto el foc

Deixant de banda les seves diferències, Guillem i Enric es van concedir per a l'ocasió un alto el foc per reunir-se en un íntim moment familiar de record a la seva mare, morta el 31 d'agost del 1997 en un accident de trànsit a París quan fugia dels paparazzis. La relació entre els germans, que es van veure per últim cop a l'abril per al funeral del duc d'Edimburg, travessa hores baixes, llastada per l'entrevista al març amb Oprah Winfrey, en què Meghan Markle va acusar la Corona britànica de racisme i de perpetuar mentides sobre Enric i ella.

La imatge i el comunicat de la jornada

4.000 flors per a Diana

El memorial de Diana, pròxim a una llamborda gravada amb un extracte del poema The measure of a man, és obra de l'autor de l'efígie de la reina que apareix a les monedes britàniques, l'escultor Ian Rank-Broadley, que també ha assistit a la mediàtica cerimònia al costat de Pip Morrison, encarregat del disseny floral del parterre. El nou paisatge del camaleònic Jardí Enfonsat, convertit per a l'ocasió en un mosaic amb més de 4.000 flors, és el resultat de més de mil hores de feina d'un equip de cinc jardiners comandats per Graham Dillamore, subdirector de Jardins i Finques d'Historic Royal Palaces.

Tot l'any envoltada de flors

"Mentre residia al Palau de Kensington, Diana, princesa de Gal·les, admirava regularment les canviants exhibicions florals al Jardí Enfonsat i sempre s'aturava a parlar amb mi i amb els altres jardiners que en tenien cura", recorda Dillamore en una nota difosa per la residència reial. Entre les plantes que envolten la nova estàtua dels jardins de Kensington, encimbellada a la part alta de tres graons, hi ha algunes de les flors preferides de Diana, les nomoblidis, acompanyades per mig miler de plantes de lavanda, 300 tulipes, 200 roses i un centenar de dàlies, entre d'altres, que en conjunt aniran florint al llarg de l'any.

No és la primera vegada que el Jardí Enfonsat, creat el 1908 a instàncies d'Eduard VII, es vesteix de gala per retre homenatge a Lady Di. Quan es van complir 20 anys d'aquell fatídic 31 d'agost, es van poblar els parterres amb flors de tonalitat pastís, emulant l'inconfusible estil de la princesa.

stats