EL VENTILADOR
Gent 30/08/2019

Marta Armengol: “La improvisació et regala resultats inesperats i, per tant, error i aprenentatge”

Arquitectura. Disseny. Escenografia. Instal·lacions i escultures. Totes aquestes arts formen el món d'Armengol

Bibiana Ballbè
2 min
Marta Armengol: “La improvisació et regala resultats inesperats i, per tant, error i aprenentatge”

BarcelonaArquitectura. Disseny. Escenografia. Instal·lacions i escultures. Totes aquestes arts formen el món de Marta Armengol. Clara, concisa i respectada, la Marta considera que només amb l’experimentació i la barreja de diferents formats és possible crear noves idees i fer innovació. I és per això que cada peça i projecte que fa és un projecte únic, que neix d’un univers que encreua disciplines i que arriba a llocs on no s’ha arribat abans.

1. Idees fresques i vacances

Comencem parlant d’idees. Com refresques les teves idees? Els dissabtes al matí, amb un cafè i un llibre. Quines són les teves vacances ideals? Aquelles en les quals aconsegueixo avorrir-me. Què et suggereix un ventilador? Merbeyé. Creus que l’estiu és el millor moment per: potenciar la creativitat o desconnectar el cervell? Com va escriure Mallarmé: “ L’hiver, saison de l’art serein, l’hiver lucide” [Hivern, estació de l’art serè, hivern lúcid]. Les idees també es desfan. Amb quin creatiu, viu o mort, te n’aniries de vacances? Gaetano Pesce, crec que em divertiria. Quin artista t’agrada tant que el recomanaries fins i tot al teu pitjor enemic? Urs Fischer. A quin creatiu poc conegut hauríem de començar a seguir? Carlos Fernández-Pello. A qui has copiat més idees? No ho sé, agafo sempre una mica de tots els meus referents. Inconscientment hi són sempre. Això ens passa a tots.

2. Multidisciplinària

Passem a parlar de totes les arts que explora. ¿Creus que algun dia tornaràs a l’arquitectura convencional? Mai l’he deixat. Ets una dona multidisciplinària, en quin dels camps que treballes t’ho passes millor? Treballant amb les mans. Es nota, crec que poca gent sap plasmar idees d’una manera tan tàctil com ella. M’explica també que creu que molts cops la col·laboració ajuda a la creativitat, que de tots els materials que ha utilitzat en instal·lacions amb els que se sent més còmoda és amb els que no coneix, i que el camp artístic que encara no ha explorat i li agradaria és l’escenografia per a teatre. He llegit que la improvisació és un dels ingredients de les teves instal·lacions, què t’aporta? Resultats inesperats i, per tant, error i aprenentatge. Una molt bona filosofia de treball.

3. Piràmides, pèrgoles i creativitat

Seguim parlant de filosofies de treball i li pregunto pels seus mètodes: ¿treballes millor en silenci absolut, en companyia o amb música? En silenci absolut o amb música. ¿Una rutina que estimuli la creativitat? Dormir. Quina és la feina més estranya que has hagut de fer per arribar a final de mes? Sembla que per ara he tingut molta sort! Quina va ser la teva primera feina creativa? L’interiorisme d’una botiga. I l’últim projecte creatiu? Casa meva. Somric, i m’imagino casa seva. Algun que t’hagi fet vergonya firmar? Alguns projectes, però de tot s’aprèn. I del que estàs més orgullosa? La piràmide per a Paloma Wool o la pèrgola de vidre per a la Casa de les Punxes. Per acabar, si haguessis de definir-te amb un dels teus projectes, quin seria? Crec que cadascun defineix una part diferent de mi. Potser per això definim la Marta com una artista multidisciplinària i única.

stats