El ventilador
Gent 10/08/2019

Mina Hamada: “Fer murals al carrer em permet conèixer noves maneres de viure”

"Louisiana, Japó i Barcelona. Aquest còctel de ciutats i cultures són les que han educat Hamada"

3 min
Mina Hamada:  “Fer murals al carrer em permet conèixer noves maneres de viure”

BarcelonaLouisiana, Japó i Barcelona. Aquest còctel de ciutats i cultures són les que han educat Mina Hamada. Pintura i il·lustració. Murals. Sobretot en grans superfícies. Llums, colors suaus i brillants. L’espai i el barri són un ingredient més dels seus treballs, que neixen des de la improvisació i van agafant forma mentre desvelen sentiments i estats d’ànim a través dels colors, creant obres úniques, dignes de veure i experimentar.

1. Inspiració i murals

Comencem parlant d’inspiració: ¿arriba desconnectant o treballant? Totes dues coses. M’agrada tenir idees mentre camino o en un concert de hardcore i trash metal. És una dona de contrastos. ¿Tens algun costum abans de posar-te a treballar? Si soc a l’estudi, sempre prenc te japonès; abans, durant i després. ¿Treballes millor en silenci o amb música? Quan pinto un mural a l’aire lliure, prefereixo escoltar els sons del lloc i xerrar amb els veïns. Quin artista t’agrada tant que el recomanaries fins i tot al teu pitjor enemic? Si tinc enemics, que espero que no, li presentaria la meva parella artística, el Zosen, que és molt divertit i té bona energia. I si ens caiguéssim bé, sortiríem tots junts a prendre alguna cosa. Quina bona idea, jo m’hi apunto! ¿Amb quin creatiu, viu o mort, te n’aniries de vacances? Estaria bé visitar el taller de Miró. Però per no molestar-lo, només una visita. I seria divertit conèixer Tsuguharu Foujita. Tinc curiositat per saber coses de la seva vida.

2. Pintar, pintar, pintar

Vull preguntar-li pel seu procés creatiu i començo amb unes preguntes ràpides. Concentració o abstracció? Abstracció i concentració. Emoció o racionalitat? Emoció. Estabilitat o inestabilitat? Equilibri en el caos. ¿I com explicaries la teva feina a un nen de 5 anys? “Jo pinto quadres i murals perquè m’agraden. També t’agrada pintar?” ¿Treballar al carrer ajuda a la creativitat? Sí! Perquè puc conèixer noves maneres de viure. Cada cop és una nova aventura i sempre em dona noves experiències. ¿I abans de posar-te a pintar ja saps què faràs o improvises? M’agrada gaudir del procés de creació per improvisar i sorprendre’m de les coses que surten de la meva consciència. Quina manera més bonica d’expressar-ho. ¿I quina és la primera paret que vas pintar? Interior, una sala de concerts al centre de Tòquio, on tocaven bandes de hardcore i thrash metal ; exterior, en el pati d’una ocupa de Barcelona. M’encantaria veure aquestes obres, la veritat.

3. Vacances i art

Li pregunto per les vacances i l’estiu. M’explica que refresca les seves idees dormint, que les millors vacances són en un bosc fresquet o en un càmping, visitant llocs on mai ha estat o veient la família i amics que viuen lluny, i que és molt fredolica i es desfà amb la calor. A l’hivern vaig com una ceba, em confessa. Què et suggereix un ventilador? Fa temps vaig fer un conte sobre els dits dels peus que es converteixen en una hèlice tipus ventilador. Quin conte més divertit. ¿Et sents creativament satisfeta? Sento que estic al començament, així que em sento satisfeta per poder estar activa creant coses, però vull provar moltes coses més i millorar, profunditzar. ¿T’agradaria crear en algun altre mitjà artístic? M’agradaria provar moltes coses, ceràmiques, animació, instal·lació, teatre, llibres… Animacions i instal·lacions de Mina Hamada, només de pensar-hi se’m dibuixa un somriure.

stats