Regne Unit

El príncep Enric guanya el cas contra el grup Mirror per les punxades del seu telèfon

La batalla contra els tabloides se salda també amb l'assenyalament del periodista Piers Morgan com a responsable o coneixedor de la pirateria

4 min
La batalla legal del príncep Enric

LondresVictòria legal però sobretot moral per al príncep Eric en la seva batalla contra el grup Mirror i, en general, contra els tabloides britànics. El magistrat Timothy Fancourt, del Tribunal Superior de Justícia d'Anglaterra i Gal·les, ha resolt aquest divendres que el segon fill del rei d'Anglaterra va ser objecte de violació de la seva privacitat sistemàticament entre els anys 2003 i 2009, i que en 15 dels 33 articles que ha analitzat ha trobat prou evidències per afirmar-ho. No es pronuncia sobre la resta, però no diu que no n'hi hagi hagut. Amb tot, les evidències trobades només afecten les 15 informacions esmentades.

De fet, assegura també que la pràctica del pirateig telefònic per part dels diaris del grup va ser "extensiva" entre el 2006 i el 2011. En conseqüència, sanciona la companyia propietària del Daily Mirror, del Sunday Mirror i del Sunday People a pagar 140.600 lliures com a compensació legal per les intromissions a les seves comunicacions telefòniques. El cas era civil, no pas penal.

Per al grup de comunicació, i els seus màxims responsables, el veredicte és devastador, entre altres raons perquè el jutge Fancourt assegura que l'ex directora general de Mirror Sly Bailey coneixia l'activitat il·legal que es duia a terme i que "va fer els ulls grossos". El cas d'Enric és el més mediàtic, però contra el grup Mirror més de cent persones han presentat el mateix tipus d'al·legacions en altres processos. I en els darrers anys ha pagat més de 600 milions de lliures en compensacions per evitar judicis.

En un comunicat, un portaveu del grup ha assegurat que accepten el veredicte que "dona al negoci la claredat necessària per avançar en relació amb esdeveniments que van tenir lloc fa molts anys": "Allà on s'ha produït un error històric, demanem disculpes sense reserves, hem assumit tota la responsabilitat i hem pagat la compensació adequada".

El paper de Piers Morgan

Un altre dels aspectes més esperats del veredicte era també saber quin havia sigut el paper del periodista Piers Morgan sobre la provada activitat il·legal del grup. Morgan va ser l'editor del Daily Mirror entre el 1995 i el 2000. En nombroses ocasions, però, el polèmic periodista havia negat qualsevol implicació. Però el jutge assegura que en tenia constància. Resulta especialment significativa aquesta decisió perquè la batalla ètica d'Enric contra la premsa tabloide es va tornar especialment personal i molt agra contra Morgan.

Piers Morgan, a la dreta, durant una entrevista amb el primer ministre britànic, Rishi Sunak, el febrer passat.

Fa dos anys i mig, el periodista, que abans del Mirror havia dirigit el Sun, es va veure forçat a abandonar el matinal que dirigia a la cadena ITV News després d'uns comentaris fets arran de l'entrevista que Meghan i Enric van donar a la popular Oprah Winfrey. La duquessa de Sussex va explicar els seus pensaments suïcides durant la seva època com a working royal i va arribar a dir que "simplement no volia viure més". En el seu programa, Morgan va dir: "A qui vas anar [a demanar ajuda per superar els pensaments suïcides]? Què et van dir? Ho sento, no crec ni una paraula del que digui. No m'ho creuria encara que em llegís el butlletí meteorològic". L'endemà Morgan va continuar la baralla contra Meghan incidint en la seva salut mental: "Quan vam parlar d'això ahir, vaig dir que no crec el que Meghan Markle està dient en general en l'entrevista, i encara tinc serioses preocupacions pel que fa a la veracitat de gran part del que va dir. Però permeteu-me que faci constar la meva posició sobre la malaltia mental i el suïcidi: és evident que s'han de prendre molt seriosament, i si algú se sent així, hauria de rebre el tractament i l'ajuda que necessita cada vegada". Les seves paraules van aconseguir batre el rècord de queixes dels televidents, fins a superar les 41.000 en poc més de 24 hores. Actualment, Morgan és la cara més visible de Talk TV, una cadena del conglomerat del grup Murdoch, molt semblant a la Fox.

El príncep Enric no ha assistit a la lectura del veredicte, a causa de problemes d'agenda i la poca anticipació amb què el tribunal havia comunicat la data en què tindria lloc l'acte. Però el seu equip legal, encapçalat per David Sherborne, no ha malbaratat l'ocasió per, en nom del seu client, llegir un comunicat i burxar en la ferida oberta per una victòria que és incontestable.

"Avui és un gran dia per a la veritat –ha llegit l'advocat–. El tribunal ha dictaminat que es van dur a terme activitats il·lícites i delictives als tres diaris del grup Mirror durant més d'una dècada. [...] Aquest cas no es tracta només de pirateria. Es tracta d'una pràctica sistèmica de comportament il·legal i espantós. El tribunal ha trobat que els principals directors de la junta del grup, el seu departament legal i alts executius com Piers Morgan sabien clarament aquestes activitats il·legals o hi estaven involucrats. Fins i tot van arribar a mentir sota jurament al Parlament", una referència a la investigació del jutge Brian Leveson a partir d'altres casos famosos de punxades telefòniques. Enric ha acabat el comunicat demanant a la policia que investigui el cas.

Dins de la mateixa demanda civil, l'expedient d'Enric es veia al mateix temps que els casos de tres denunciants més: l'actriu de Coronation Street Nikki Sanderson; Fiona Wightman, exdona d'un molt conegut còmic britànic, i l'actor Michael Turner, també conegut com a Michael Le Vell.

stats