Gent 29/11/2021

Mor de càncer als 41 anys el dissenyador de moda Virgil Abloh

Fill d'immigrants de Ghana als EUA, era director creatiu de Louis Vuitton Homme, on s'havia convertit en l'últim gran renovador de la moda masculina

3 min
Virgil Abloh després d'una desfilada d'Off White a París el febrer del 2020

BarcelonaEl dissenyador nord-americà Virgil Abloh, director creatiu de la línia masculina de Louis Vuitton, ha mort de càncer als 41 anys, tal com ha anunciat el grup LVMH, al qual pertany aquesta marca. "Estem commocionats per aquesta terrible notícia. Virgil no era només un dissenyador magnífic, un visionari, sinó també un home amb una bonica ànima i una gran saviesa", ha dit a Twitter el propietari d'aquest conglomerat de luxe, Bernard Arnault. Abloh també era director creatiu de la marca Off White, de la qual LVMH era l'accionista majoritari, i patia càncer des de feia dos anys.

El creador, que es va donar a conèixer com a assessor creatiu del raper nord-americà Kanye West, va ser situat al capdavant de la direcció creativa de la línia masculina de Louis Vuitton el març del 2018, com a successor del britànic Kim Jones. Abloh va apuntar llavors que l'herència i la "integritat creativa" de Louis Vuitton eren fonts d'inspiració clau per a ell i que els rendiria homenatge, a més d'intentar bastir ponts amb l'actualitat, cosa que amb l'escàs temps que ha pogut estar en el càrrec ha aconseguit substancialment. De fet, la seva connexió amb el carrer i la seva potencialitat per comunicar-ho han donat una nova rellevància a la línia masculina de Louis Vuitton els últims temps.

Nascut a Rockford el 1980, fill de pares emigrats des de Ghana als Estats Units, havia convertit la seva pròpia marca, Off White, creada el 2012, en una de les més atractives per al públic jove gràcies en part a la seva relació amb West i altres cantants. El nord-americà era també conegut per incloure reivindicacions polítiques a les seves peces. Era titulat en enginyeria civil per la Universitat de Wisconsin i tenia un màster en arquitectura a l'Institut de Tecnologia d'Illinois.

La seva primera col·lecció al capdavant de Louis Vuitton va veure la llum el juny del 2018. Als jardins del Palau Reial de París, unes 3.000 persones van anar a l'esdeveniment i centenars més esperaven a les quatre entrades del parc per veure les estrelles que van anar a la desfilada, entre les quals West i la seva aleshores esposa, Kim Kardashian. Abloh, pare de dos fills, va dir llavors que havia complert el seu somni i esperava motivar els altres a perseguir els seus: "Tu també ho pots fer", va escriure a Instagram després de la desfilada.

El seu compte en aquesta xarxa social, on tenia 6,5 milions de seguidors, va publicar ahir al vespre que des del 2019 patia un angiosarcoma cardíac, un tipus de càncer agressiu i poc freqüent, pel qual s'havia sotmès a "nombrosos tractaments", que va decidir no fer públics. "La seva infinita curiositat i el seu optimisme no van decaure mai. Virgil estava impulsat per la seva dedicació al seu art i per la seva missió d'obrir portes als altres i de crear vies per a una igualtat més gran en l'art i el disseny", afegeix aquest missatge.

A més d'estilista, el nord-americà posseïa un llarg i variat currículum: DJ, músic, productor de música, influencer. Prou perquè la revista Time el considerés el 2018 una de les 100 persones més influents del món. El setembre del 2019, quan no va sortir a saludar després d'una desfilada, aquesta absència va provocar les alarmes. Aleshores es va dir que el seu metge li havia recomanat descans després de diagnosticar-li un burnout, és a dir, un desgast per excés de treball conegut aquí com a síndrome del treballador cremat.

stats