Gent 06/05/2019

Mor Pitita Ridruejo, la icona de la 'jet set' a qui se li va aparèixer la Mare de Déu

Va ser una figura de la premsa rosa pels seus contactes d'alta volada i una estètica inconfusible

Efe
2 min
Pitita Ridruejo, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEsperança 'Pitita' Ridruejo ha mort a Madrid als 88 anys, segons han informat aquest dilluns a Efe fonts familiars, que han indicat que serà enterrada demà a Sòria, on va néixer el 17 de desembre del 1930. Filla primogènita del matrimoni de dues de les famílies més riques de Sòria, els Ridruejo i els Brieva, Pitita es va traslladar sent molt petita amb els seus pares a Madrid.

El 1957 va contraure matrimoni amb el diplomàtic José Manuel Stilianópulos Estella, filipí d'ascendència grega, de qui va adoptar la nacionalitat i amb qui va tenir tres fills. Com a pintora, va exposar part de la seva producció a Roma. També va provar sort com a actriu, faceta en la qual va protagonitzar dues pel·lícules per a la televisió alemanya el 1970. De fet, va provar sort fins i tot en un càsting per a Fellini el 1972, però finalment no va aconseguir el paper, tal com ella mateixa va explicar, perquè van destinar el seu marit a un altre país i va haver de renunciar-hi. Arran d'allò, va començar a interessar-se per les filosofies orientals.

El 1973 van ser nomenats ambaixadors de les Filipines a Espanya, etapa en què van acompanyar els llavors prínceps d'Espanya en el seu viatge per aquest país. Posteriorment, al ser nomenat el seu marit ambaixador filipí a Londres, va desenvolupar una intensa activitat social i es va introduir en el món de la moda. També va iniciar els seus estudis de parapsicologia, història de les religions i filosofies orientals.

El 1983 el matrimoni va decidir deixar la carrera diplomàtica i instal·lar-se a Espanya, entre Madrid i Marbella, i van destacar entre els membres de la 'jet set', sent objecte de cròniques socials, com les escrites per Francisco Umbral. De fet, Ridruejo va ser sempre una icona en aquest àmbit, ja que va aparèixer fins a última hora en les pàgines de moltes publicacions roses. En les seves estades arreu del món va conèixer persones com Andy Warhol, Federico Fellini, els reis emèrits quan eren prínceps, els actuals reis i, fins i tot, Elisabet II d'Anglaterra, que la va convidar a passar un cap de setmana al castell de Windsor.

Va escriure sobre temes de filosofies orientals en diverses publicacions fins que va canviar-los per assumptes de "designis divins", que va reflectir en un llibre sobre la Mare de Déu. Tal com recorden avui molts dels seus obituaris, Ridruejo va causar un gran enrenou perquè ja era molt coneguda a Espanya –l'any 1987– quan va confessar que se li havia aparegut la Verge Maria en diverses ocasions. El 2013 fins i tot va publicar un llibre titulat 'La Virgen María y sus apariciones', en el qual desgranava la història de les aparicions de la Mare de Déu, que, segons les seves paraules, "ha acompanyat i aconsellat els homes al llarg dels segles".

stats