Músics

Céline Dion: dosis de diazepam quasi letals per aguantar els concerts

El 25 de juny la cantant estrenarà un nou documental on obre les portes al seu dia a dia amb la síndrome de la persona rígida

3 min
Céline Dion s’obre a parlar sobre
la síndrome de la persona rígida

BarcelonaDesprés de mesos patint en silenci diferents problemes de salut, fa un any i mig Céline Dion va anunciar té la síndrome de la persona rígida, motiu pel qual es veia obligada a cancel·lar la gira de més de 40 concerts per Europa que tenia prevista. La il·lusió de la cantant per tornar als escenaris ha estat gairebé l'únic missatge que ha fet públic en els darrers mesos, obviant qualsevol detall sobre el seu estat de salut o els pronòstics a curt termini. Però des de fa dues setmanes, Dion ha començat a compartir com viu la malaltia a través diferents mitjans de comunicació. En aquesta línia, dimarts a la nit NBC News va retransmetre una entrevista en prime time en què l'artista va confessar que abans que se li diagnostiqués el trastorn neurològic, va posar en risc la seva vida per una sobredosi.

La vocalista va explicar a la periodista de NBC News Hoda Kotb que malgrat que el diagnòstic de la síndrome de persona rígida no va arribar fins al 2022, ella ja va començar a sentir l'impacte de la malaltia des del 2008: espasmes dolorosos, rigidesa muscular i problemes de mobilitat en algunes zones, eren alguns dels símptomes que cada vegada es feien més presents en el dia a dia de Dion.

Durant els anys de proves, que es van allargar tota una dècada, la canadenca va tornar-se dependent a l'alleugeriment que li donava el diazepam, sovint comercialitzat amb el nom de Valium. La medicació actua com un sedant i relaxant muscular i se sol receptar de forma molt limitada –pels alts nivells d'addicció i tolerància que genera– per problemes d'ansietat i els derivats de la síndrome d'abstinència de l'alcohol. Com era previsible, la creixent tolerància que va generar el seu cos a la medicació va fer que prengués quantitats potencialment mortals per tal que sentís l'efecte del relaxant muscular.

"No sabia, sincerament, que podia matar-me. Abans d'una actuació prenia, per exemple, 20 mil·ligrams de Valium i després simplement caminava des del meu camerino fins al backstage i el dolor ja havia desaparegut", explicava Dion a Kotb, fent referència als ràpids efectes de dissipació del dolor abans d'un concert. "El problema és que el meu cos es va acostumar als 20, als 30 i als 40 mil·ligrams per poder relaxar tot el cos. Això va durar setmanes i mesos, perquè l'espectacle continuava [...] vaig arribar a prendre 90 mil·ligrams", va admetre la cantant, que ara té 54 anys. De fet, la pressió autoimposada en l'àmbit musical ha estat una constant amb Dion, que tot i patir greus símptomes no va anul·lar la gira fins que el 2022 li van diagnosticar la malaltia.

El dia que l'equip de Dion va saber que estava malalta

L'equip que acompanya l'estrella canadenca no va saber res dels seus problemes de salut fins al 2008, moments abans que sortís a actuar en un dels concerts a Alemanya per a la gira Taking Chances. "No sé si podré fer l'espectacle. No sé què m'està passant", recordava a l'entrevista Dion que va explicar al seu equip. "Estava molt, molt espantada. Com més en pànic estava, més espasmes tenia. Vaig pujar a l'escenari, evidentment, i vaig cantar amb un so més nasal". Per aquest motiu es va prendre la decisió que aquest defecte vocal causat per la malaltia s'hauria de "compensar" canviant el to de les cançons i l'instrumental, per tal que no fos tan evident.

Però tot i el delicat estat de salut, del qual llavors es desconeixia la causa, Dion no va parar d'actuar fins que va arribar la pandèmia, el març del 2020. "No siguis valenta, sigues intel·ligent. Vaig aturar-ho tot amb l'ajuda dels metges, estava deixant totes les medicacions i especialment les dolentes. Vaig deixar de prendre-ho tot perquè m'havia deixat de funcionar", va confessar a l'entrevista, i va evidenciar que havia arribat a situacions de salut límit per suportar els concerts i les obligacions laborals.

Aquest seguit d'entrevistes que Dion està concedint a diversos importants mitjans és el preàmbul del documental titulat I am: Celine Dion, que s'estrenarà el 25 de juny a Amazon. En el film, dirigit per Irene Taylor, es preveu que es deixarà veure la vida privada de la cantant i, per tant, el seu dia a dia amb la síndrome de la persona rígida.

stats