De Nadal

Mariah Carey, demandada per 19 milions d'euros per plagi d''All I want for Christmas is you'

No és la primera vegada que denuncien la cantant per la mateixa raó

2 min
Mariah Carey en el seu videoclip 'All I want for christmas is you'

BarcelonaCada 1 de novembre els seguidors de Mariah Carey esperen amb ànsia el vídeo promocional d'All I want for Christmas is you i que representa l'entrada a Nadal. Enguany, al muntatge audiovisual hi surt la cantant congelada dins d'un bloc de gel que, quan es trenca, representa que s'allibera de la soledat i el fred perquè passa a estar acompanyada dels seus éssers estimats en un entorn ple de decoració nadalenca. Però aquesta vegada és probable que el món idíl·lic on voldria transportar-se quedi una mica més lluny: Carey ha rebut nova demanda d'Andy Stone per plagi de la cançó que la va dur a la fama.

El compositor li reclama 20 milions de dòlars (18,9 milions d'euros). A banda de Stone, la reclamació de drets d'autor també la firma el músic Troy Powers, qui presumptament també va escriure el tema que Carey hauria copiat i amb el qual ha aconseguit 1.000 milions de reproduccions. La denúncia ha estat interposada per Stone al tribunal de Califòrnia aquest dimecres segons han avançat les revistes People i Rolling Stone.

Aquesta no és la primera topada legal que Carey té amb el membre del grup Vince Vance & Valiants per la cançó nadalenca. La primera denúncia a la cantant va ser el juny del 2022 en un tribunal de Louisiana. Per bé que va ser desestimada al cap de cinc mesos, aquesta vegada Stone s'ha rodejat de més advocats i de noves al·legacions. De fet, la demanda no acusa únicament la cantant, de 54 anys, també esmenta com a autors del presumpte delicte Walter Afanasieff, el compositor amb qui Carey va escriure el tema, i també a la companyia Sony Music Entretainment per "infracció dels drets d'autor i benefici injust".

La cantant novaiorquesa va utilitzar el mateix títol amb el qual Stone va publicar la cançó l'any 1991, quatre anys abans que Carey donés a conèixer el seu tema. Segons el demandant, la cançó ja es va fer famosa quan ell la va publicar, fet que explicaria que Carey pogués compondre-la de forma ràpida i amb un piano Casio molt casolà "donat el gran èxit comercial i cultural" de què gaudia des de 1991. Així i tot, Stone reconeix que la lletra del tema musical no és la mateixa i que ell tampoc és l'autor de la frase central, "All I want from Christmas is you" que dona títol a la peça tant en el cas de l'artista com en el de Carey. De fet, segons la BBC hi ha 177 cançons registrades amb aquest nom als Estats Units.

Per bé que la xifra de la demanda –gairebé 19 milions d'euros– és considerable, la cantant ja hauria tingut 52 milions d'euros de beneficis, una xifra que cada any augmenta entre 2 i 3 milions quan arriba Nadal, segons la revista Forbes. De fet, el 2020 Kelly Clarkson va reversionar la cançó i des de llavors All I want from Christmas is you ha tornat a augmentar les reproduccions a les plataformes, fet que Carey ha aprofitat per instaurar la seva pròpia tradició de publicar un vídeo promocional per donar la benvinguda a aquesta època de l'any.

stats