Gent 01/10/2021

La princesa Mako del Japó renuncia a més d'un milió d'euros públics i es casarà pel civil

La neboda de l'emperador Naruhito, que marxarà a viure als EUA, ha comunicat al govern que no vol rebre l'ajuda que es dona a les dones que abandonen la família imperial japonesa

2 min
La princesa Mako del Japó amb el seu promès

BarcelonaLa princesa Mako del Japó té previst renunciar a la tradicional ajuda econòmica que atorga l'estat nipó a les dones de la família imperial al deixar de formar-ne part quan contrauen matrimoni, segons mitjans del país. Mako, de 29 anys i neboda de l'emperador Naruhito, planeja casar-se el mes que ve pel civil amb Kei Komuro, que està estudiant als Estats Units, un enllaç que ha despertat una enorme atenció mediàtica des que tots dos van anunciar el seu compromís el 2017. El matrimoni de la princesa amb un home que no pertany a la família imperial nipona comporta la seva desvinculació d'aquesta institució, segons la llei de la Casa Imperial, una norma que també concedeix de manera exclusiva als homes els drets successoris al tron de Crisantem.

L'anunci del compromís de Mako i Komuro va generar un gran enrenou al Japó perquè suposarà una nova sotragada per a la família imperial nipona, en continu declivi a causa de l'escassetat d'homes i l'esmentada normativa, i també a causa d'una suposada disputa financera que afecta la família del promès. La parella ha ajornat la data fixada per al seu enllaç en dues ocasions, i ara tindria previst contreure matrimoni a l'octubre i sense celebrar cap cerimònia de caràcter formal com mana la tradició de la Casa Imperial, segons els mitjans locals.

Després de la controvèrsia al voltant del matrimoni, Mako ha transmès a més al govern la seva intenció de renunciar a la suma de 150 milions de iens (1,16 milions d'euros) que sol concedir-se a les dones de la família imperial que contrauen matrimoni i abandonen la institució, segons han assenyalat fonts governamentals a l'agència Kyodo. Si es confirma que l'enllaç se celebrarà sense seguir el ritu imperial i que Mako no rebrà aquesta suma en concepte d'ajuda econòmica, seria la primera integrant femenina de família imperial a saltar-se les dues tradicions al Japó de la postguerra fins avui. Després de contraure matrimoni, la parella tindria previst mudar-se als Estats Units, un país on Komuro compta amb oportunitats laborals, segons la premsa japonesa, que segueix tots els detalls al voltant de l'enllaç més mediàtic dels últims anys a la família imperial.

stats