Masclisme

Què és la síndrome de Cushing, la malaltia que pateix l'actriu i comediant Amy Schumer?

Després de nombrosos comentaris misògins, la directora i actriu ha anunciat que està afectada per aquest trastorn

3 min
Amy Schumer al febrer d'aquest any 2024.

BarcelonaEstar davant de la pantalla suposa estar sota l'escrutini constant dels espectadors, i si la misogínia encara impera en la mirada del públic i els mitjans, les preguntes seran del tot impertinents. Aquesta és la situació amb la qual Amy Schumer, de 42 anys, ha hagut de conviure durant dues dècades. L'actriu, guionista i productora nord-americana fa anys que suporta comentaris i atacs sobre el seu aspecte físic en entrevistes i a les xarxes socials. Les vexacions constants dels últims mesos han fet que Schumer hagi decidit anunciar que pateix la síndrome de Cushing, conseqüència del tractament per l'endometriosi.

"Sí, teniu raó, últimament estic més inflada del normal. Pateixo endometriosi, una malaltia autoimmune sobre la qual totes les dones haurien de llegir. Hi ha certes qüestions mèdiques i hormonals que estan passant al meu voltant, però estic bé", va dir sense tallar-se ni un pèl al butlletí News not noise de la periodista Jessica Yellin –antiga corresponsal de la CNN a la Casa Blanca–. La síndrome que pateix, anomenada Cushing o hipercortisolisme, consisteix en l'excés de cortisol al cos. És un trastorn hormonal causat per les injeccions d'esteroides de forma continuada i amb altes dosis, una medicació sota prescripció mèdica usada per pal·liar algunes afeccions. En el seu cas, el tractament s'enfoca a pal·liar l'endometriosi, una malaltia que fa temps que pateix i que no tenia la intenció de compartir amb el públic.

La notícia ha arribat després de fer nombroses aparicions públiques per presentar la nova sèrie Life&Beth, produïda per Hulu i disponible a Disney+ a l'estat espanyol, que ha escrit, dirigit i protagonitzat. La temporada de promoció de la nova producció l'ha fet passar per platós icònics com el del programa Good morning America i a seure al costat d'entrevistadors com Jimmy Kimmel, Andy Cohen i Kelly Clarkson. Les nombroses aparicions públiques han fet que molts espectadors l'ataquessin amb comentaris despectius sobre la seva aparença, especialment per l'augment de pes i pel fet de tenir la cara més vermellosa i inflada, símptomes habituals en la síndrome de Cushing.

"Moltes gràcies a tots per les vostres opinions sobre la meva cara. He aguantat els vostres comentaris i la vostra deliberació sobre la meva aparença, com totes les dones, durant gairebé 20 anys", deia l'Amy. "També crec que les dones no necessiten excusar-se per la seva aparença física i que no han de donar explicacions. Però volia aprofitar l'oportunitat per advocar per l'amor propi i l'acceptació de la pell de cadascú. Com qualsevol altra dona o persona, hi ha dies en què em sento amb confiança i estupenda, i d'altres en què em vull posar una bossa al cap. Però em sento forta, bonica i molt orgullosa de la sèrie que he creat, escrit, protagonitzat i dirigit. Potser, només potser, podríem centrar-nos un segon en això", escrivia al butlletí online.

La periodista Jessica Yellin, que és amiga de fa anys de l'actriu, ha donat suport a les paraules de Schumer: "La persecució ha estat cruel, gratuïta i misògina. Ningú hauria de defensar-se per viure en un cos que a algú altre no li encaixa pels seus gustos estètics". De fet, va ser la mateixa Yellin qui es va posar en contacte amb l'actriu per donar-li l'opció de parlar sobre el que estava vivint paral·lelament a les presentacions del seu nou treball. La creadora de Life&Beth també ha aprofitat l'espai de News not noise per relatar el procés de producció i gravació de la sèrie. "Mentre gravava la sèrie per a Hulu, també em passava quatre hores seguides de ressonància magnètica, amb les venes obstruïdes per la quantitat de sang que em treien i pensant que potser no arribaria a veure créixer el meu fill", confessava l'actriu. A hores d'ara el pronòstic de Schumer és força esperançador, després de saber que el tipus de Cushing que pateix té cura. "El tipus de Cushing que pateixo és el que d'alguna manera se soluciona sol; per tant, estic sana, i aquesta és la millor notícia que he pogut rebre", ha assegurat.

stats