Gent 09/10/2019

Xabi Alonso, a judici per frau fiscal

L'exfutbolista s'ha defensat dient que ell "mai" ha "ocultat res a Hisenda"

Ara
2 min
Xabi Alonso, a judici per frau fiscal

BarcelonaL'exfutbolista Xabi Alonso ha declarat avui en el judici en què se l'acusa de frau fiscal. A més de l'actual entrenador del filial de la Reial Societat, són jutjats el seu assessor fiscal, l'advocat Iván Zaldúa, i Ignasi Maestre, que va ser administrador de la societat Kardzali, situada a Madeira, que explotava els seus drets d'imatge. Cadascun d'ells s'enfronta a una petició de la fiscalia de cinc anys de presó per la suposada comissió de tres delictes contra la Hisenda Pública durant els exercicis fiscals del 2010, 2011 i 2012, així com una multa de quatre milions d'euros i una indemnització conjunta a Hisenda d'una mica més de dos milions pel perjudici a l'administració tributària.

Alonso ha declarat que quan jugava al Liverpool va rebre una oferta per fitxar pel Reial Madrid i, en aquell moment, el seu assessor fiscal, Iván Zaldúa, li va proposar constituir una societat per explotar els drets d'imatge. Ha assegurat que hi va accedir perquè Zaldúa li va dir que era un procediment habitual i legal, hi va confiar i no li va parlar en aquell moment de possibles beneficis fiscals. Alonso ha afegit que va percebre cinc milions d'euros per la cessió dels drets d'imatge a la societat Kardzali en un contracte signat l'1 d'agost del 2009, quan encara era resident al Regne Unit i no a Espanya, i que no va participar en cap negociació amb les firmes que el contractaven sinó que es limitava a donar el consentiment per participar en campanyes publicitàries. L'exfutbolista s'ha defensat dient que "mai" ha "ocultat res a Hisenda".

Xabi Alonso, a judici per frau fiscal

El fiscal manté que, en realitat, es va tractar d'una cessió de drets "aparent". "He estat transparent i clar, sempre he entregat tots els documents i mai he amagat res en l'impost del meu patrimoni ni en la declaració de la renda perquè entenia que estava ben fet", ha dit Alonso, que ha explicat que dipositava tota la confiança en el seu assessor fiscal. Alonso ha recordat que ha pagat "diversos milions d'euros" a la Hisenda espanyola i ha insistit: "Mai he actuat pensant en amagar res i he pagat el que tocava".

Per la seva banda, Zaldúa ha explicat que l'operació que van realitzar va ser per obtenir beneficis fiscals però ha aclarit que Kardzali es va constituir legalment a Madeira, "que no està considerada paradís fiscal", quan Alonso encara no era contribuent a Espanya perquè residia a Liverpool.

stats