Cultura
Girona 21/02/2023

El festival MOT obrirà a Girona i Olot el calaix de les pors més soterrades

La trobada literària parlarà amb els creadors del temor als abusos, al fracàs, a la follia o a la pàgina en blanc

4 min
Representants de Girona i Olot que impulsen el festival MOT, amb seu a les dues ciutats

GironaAl calaix de sastre de la por hi cap el temor als abusos sexuals i a les injustícies del poder, el pànic ancestral a la mort, el temor al fracàs, a la malaltia mental o a la pàgina en blanc dels escriptors sense idees. Aquests seran alguns dels temes centrals de les converses entre els 47 creadors –majoritàriament escriptors– que reunirà el festival MOT de literatura que se celebrarà a Girona i Olot entre el 16 i el 25 de març. Sota el títol Pànic, literatura i por, el comissari de la mostra, Àlex Martín, explica que hem après a utilitzar la literatura com “una eina per apropar-nos a les nostres pors sense prendre mal”, ja sigui des d’un enfocament “sobrenatural, gòtic, terrorífic, criminal, psicològic o fins i tot patològic”.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

A la 9a edició del MOT hi participaran autors com Ariana Harwicz, Bonnie Jo Campbell, Camille Kouchner o Jorge Volpi. El festival s’endinsarà en totes les emocions que adopta la por, com l’angoixa, el pànic, la fòbia, la inquietud, el dolor o la vulnerabilitat, i ho farà des d’una òptica més transversal en què tenen cabuda el periodisme, el còmic, la il·lustració, el teatre o el cinema. Els actes se celebraran majoritàriament a la Biblioteca Carles Rahola de Girona i a la sala El Torín d’Olot.

Cartografia i causes de la por

S’han programat dues sessions prèvies per presentar la programació al públic amb el nom de Pròleg del MOT. Inclouen dues converses entre el comissari i un escriptor, una el dia 9 i l’altra el dia 10 de març a Olot i a Girona, respectivament. La primera, Documentar les causes de la por: perquè no ens governi l’odi, anirà a càrrec de la periodista Patrícia Simón. A Girona, el filòsof Bernat Castany repassarà diferents tipus de pors i com han evolucionat al llarg dels segles a Hic sunt dracones. Una cartografia de la por, l’angoixa i el pànic.

La conversa del 16 de març, titulada Ens enganyen, compta amb Ariana Harwicz, Dominique Manotti i Isaac Rosa, autors que han denunciat la manipulació i el control que s’exerceix mitjançant la por. Tot seguit, Camille Kouchner i Alejandro Palomas dialogaran sobre la por als abusos sexuals a partir de les seves experiències traumàtiques a la conversa titulada No diguis res

El 17 de març, a Com es dibuixa la por, el guionista de còmics Antonio Altarriba i l’il·lustrador Keko mostraran en directe les seves tècniques de creació. El mateix dia, Rosa Montero parlarà a Fugir de la realitat de com la ciència-ficció esdevé un refugi per als temors.

El true crime supera la ficció?

El dissabte 18 de març, al Ver-MOT, es farà un tast del llibre Demà tindrem sort, la biografia novel·lada de Joan Pacheco, un veí del barri del Carme-Vista Alegre de Girona que va viure l’experiència de l’exili. Tot seguit, Núria Cadenes, Fàtima Llambrich i Marc Pastor conversaran sobre el true crime a La realitat supera la ficció? A la tarda, Andreu Martín i Youssef El Maimouni, dos escriptors d’històries que giren al voltant de conflictes humans, violència i venjances, parlaran sobre Terror urbà i perifèric. Massimo Carlotto tancarà el MOT a Girona amb la conversa La injustícia de la justícia. Carlotto, un dels autors més rellevants del gènere negre a Itàlia, va ser perseguit per la justícia durant anys i va ser indultat finalment. Va donar nom a un dels casos judicials més inversemblants dels anys 80, que narra a La vida fugint.

Olot acull el relleu del festival el dijous 23 de març amb la conversa Que no ens guanyi la por, en la qual Lolita Bosch i Josep Maria Miró, entrevistats per Núria Juanico, abordaran la por des de l’assaig i el teatre. A continuació, Helena Guilera i Eloy Fernández Porta dialogaran sobre els camins del seny i la follia a Sento veus.

El divendres 24 de març Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera abordaran, a La memòria soterrada, la por de parlar de la guerra, l’exili i les morts violentes en època dictatorial. A Horror l’autor de la sèrie literària Apocalipsis Z, Manuel Loureiro, i la cineasta guanyadora d’un Goya per Cerdita, Carlota Pereda, parlaran de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema.

El fracàs i la pàgina en blanc

El dissabte 25 de març, el Ver-MOT abordarà la por ancestral a la mort a Vindrà la mort, una conversa entre Xavier Aliaga, Jordi Dausà i Rosa Ribas. A la tarda, Marta Sanz i Jorge Volpi tractaran del “temor a la pàgina en blanc”. Finalment, Bonnie Jo Campbell i Carlos Zanón, creadors de personatges perdedors i desesperançats, conversaran sobre La por al fracàs

Les converses del MOT seran conduïdes per escriptors, periodistes i especialistes de diversos àmbits, com ara l’escriptora i periodista Míriam Cano; l’escriptor i dramaturg Sebastià Portell; la crítica cultural i dibuixant Mery Cuesta; la periodista de successos Mayka Navarro; la lectora, correctora i redactora editorial Inés Mcpherson; el periodista i director del programa informatiu Més 3/24 Xavier Graset; la periodista de l’ARA i sociòloga Núria Juanico; el filòleg, traductor i escriptor Pau Vidal; el periodista i filòleg Javier Sánchez Zapatero; la periodista Mònica Garcia Massagué; el periodista, escriptor i guionista de ràdio i televisió Rafael Vallbona; l’escriptor i periodista Ricard Ruiz, i la periodista i escriptora Llucia Ramis.

Converses disponibles a la xarxa

El vicealcalde i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Girona, Quim Ayats, afirma que el MOT “és un festival de prescripció lectora: aconsella lectures, acosta els escriptors i escriptores a la ciutadania, fa viva la literatura i la vincula al pensament a partir d’un eix de reflexió, en aquest cas la por. Posar en valor la connexió entre cultura i educació és una peça fonamental de present i futur”.

L’alcalde d’Olot, Pep Berga, la ciutat que fa tàndem amb Girona per impulsar el festival, destaca la rellevància d’un festival que va més enllà dels actes presencials: “Totes les converses es graven i estan disponibles al canal de YouTube del festival, i també hi ha la guia de lectura amb els autors i les obres recomanades. El MOT és foment de la lectura i també creació de coneixement”.

Més informació del festival a festivalmot.cat

stats