Literatura

L'infern som nosaltres: el festival MOT reflexiona sobre l'autoficció literària

La cita literària celebra deu anys posant a l'abast dels lectors els vídeos amb les veus dels 375 autors que hi han participat

3 min
Una de les sessions de l'edició de l'any passat del festival MOT.

GironaLa literatura del jo, la que no és tant el resultat de la imaginació de l’autor com un retrat de la seva vida o de la realitat que l’envolta, és el fil conductor de la desena edició del festival MOT, que se celebrarà del 14 al 16 de març a Olot i del 21 al 23 de març a Girona. El festival commemora el seu desè aniversari amb un homenatge als 375 autors que hi han participat des del naixement d’aquesta cita literària i posant a l’abast del públic, a través d’un repositori digital, els vídeos de totes les intervencions.

L'infern som nosaltres

Comissariat en aquesta ocasió pel crític literari i professor de literatura contemporània de la Universitat de Girona Xavier Pla, que ha triat el lema "Des de dins. La literatura i el jo", el MOT portarà a Olot i Girona una quarantena d’escriptors que conreen la literatura de l’autoficció, que "en els darrers anys emergeix amb més força que mai, trencant tabús i posant sobre la taula vivències que fa dècades quedaven soterrades pel silenci, com la pèrdua, el desamor o l’abús sexual", indica el comissari. "Ara es pot parlar de tot, verbalitzar el dol i la desgràcia", afegeix Xavier Pla, i destaca que si al segle XX l’escriptor i filòsof Jean-Paul Sartre deia que "l’infern són els altres", en aquest tipus de literatura que avui pren força "l’infern som nosaltres".

Com Martin Amis al seu llibre Des de dins, els autors convidats en aquesta edició del MOT fan del jo matèria literària, a vegades utilitzant el joc, a través d’autoretrats transvestits o deformacions de la realitat que susciten al lector el dubte de si el que explica l’autor realment li va passar.

L’autor que obrirà el MOT, Sergi Pàmies, és, segons Xavier Pla, un dels autors que ha anat introduint material autobiogràfic a les seves obres cada vegada amb més intensitat, amb al·lusions a l’experiència de l’exili i a les vides de la seva mare, l’escriptora Teresa Pàmies, i del seu pare, el polític dirigent del PSUC Gregorio López Raimundo. Un altre gran escriptor que ha conreat la literatura partint de l'autobiografia, el francès Éric Vuillard, tancarà el festival a Girona amb la conversa "Del jo al nosaltres", moderada per Anna Guitart.

Sergi Pàmies obrirà el festival MOT a Olot.

A Olot, les activitats es faran a la Sala El Torín i, a més de Pàmies, hi intervindran Marta Marín-Dòmine, Toni Sala, Claudia Durastanti, Mar Bosch, Marcos Giralt Torrente i Laura Ferrero, entre d’altres. A Girona, ja en la segona setmana del festival, per la Biblioteca Carles Rahola hi passaran autors com Enrique Vila-Matas, Lucía Lijtmaer, Valentí Puig, Jordi Amat, Julià de Jòdar, Vicenç Altaió i Blanca Llum Vidal, entre altres. Les converses dels dissabtes al migdia, les denominades VerMOT, que tenen un aire més distès, es faran a l’aire lliure (a Olot, a la plaça de Braus, i a Girona, al Parc de la Guingueta de Fontajau).

Deu anys del MOT

Les directores del MOT, Glòria Granell i Judit Badia, asseguren que el festival compleix deu anys consolidat ja com una cita literària de referència per fomentar la lectura i acostar la literatura i els autors al públic. El desè aniversari se celebra posant a l’abast del públic les converses celebrades des de l’inici del festival, i amb activitats com la instal·lació d’un mosaic, a la plaça U d’octubre d’Olot i davant la Biblioteca Carles Rahola de Girona, amb les cares i els noms dels 375 autors que han participat en el MOT.

Nous lectors

Per fer créixer el festival i implicar-hi entitats i associacions, i també per contribuir a fomentar la lectura, especialment entre els més joves, el programa s'enriqueix amb el +MOT, que inclou activitats adreçades a alumnes d’escoles i als instituts. A Girona, es faran cinc sessions en diferents biblioteques on un total de 640 estudiants mantindran una conversa amb l’autor del llibre que hauran llegit. Hi participen autors com Carles Sala i Pep Molist. A Olot s’ha creat un recurs educatiu amb format d’espectacle de teatre amb l’obra El llibre secret, de Marga Socias. El +MOT inclou també un poetry slam a l’Espai Jove de Girona, exposicions, tallers i clubs de lectura, entre d’altres.  

stats