L'excursió
Girona Oci 08/03/2023

Una passejada pels paisatges de Dalí

El paratge de Tudela és un espai recuperat al cap de Creus ideal per caminar-hi en família quan no és l'estiu

ARA
2 min
.El Paratge de Tudela del Cap de Creus va estar urbanitzat pel Club Med durant molts anys.A principis del segle XXI es van enderrocar les desenes de casetes i ara torna a ser un paissatge verge.
  • Recorregut: 4,4 km (circular)
  • Desnivell: 113 m
  • Temps estimat: 2 hores (tot passejant tranquil·lament)

El cap de Creus pot ser un espai molt inhòspit a ple estiu. La resta de l’any és un espai increïble per caminar-hi un dia de sol. La ruta que us proposem és molt senzilla. De fet, és més aviat un passeig. Una manera d’admirar els paisatges de Salvador Dalí. És l’anomenat paratge de Tudela, una meravella rocosa que va inspirar algunes de les seves obres mestres.

S’hi pot aparcar molt a prop, en un estacionament senyalitzat. Ara bé, cal consultar horaris depenent de l’època. Estem davant de 4,5 hectàrees recuperades, més d’una dècada després que es decidís tirar a terra la luxosa ciutat de vacances del Club Méditerranée (Cadaqués). Eren unes instal·lacions que durant 40 anys, fins al 2003, van acollir milers de turistes, sobretot francesos.

El recorregut comença davant la roca del Camell i ens porta fins al mirador del pla de Tudela. Repassem després la costa tot admirant tota mena de roques que van inspirar quadres de Dalí fins a la cala Gentils. En acabat desfarem la ruta (és circular) i tornarem per l’interior fins al cotxe. Porteu gorra i aigua, que no hi ha ombra.

  1. Just després d'aparcar hi ha l'únic desnivell, que ens porta arran de costa. El primer que albirem és la roca que té forma de camell i que ja ens transporta a l'obra de Salvador Dalí.
  2. El camí és fàcil per fer amb cotxet o fins i tot en bicicleta, si escau. Està encimentat i és fàcil de seguir. L'únic que cal tenir en compte és que no hi ha ombres.
  3. De seguida fem via cap al mirador del pa de Tudela, on gràcies a panells informatius podem fer-nos una idea de com era aquest espai quan hi havia el Club Med, enderrocat a principis del segle XXI. És un punt elevat que dona una panoràmica de l'espai.
  4. Baixem i veiem al fons l'illa de Portaló. Tot i estar arran de costa, és una zona on no està permès el bany. Durant les minves de gener és especialment bonic, quan el nivell de l'aigua baixa i encara es poden veure més roques.
  5. Si estem atents, anirem veient roques que evoquen imatges: la dels enamorats, per exemple, dues roques que sembla que es fan un petó.
  6. Pugem a un altre mirador, el de Pauperris, que ens permet tenir una vista global de la zona.
  7. Tot seguit veiem el gos caganer dalt d'una roca. El trobeu?
  8. I ara un conill, us l'imagineu? A prop hi ha una àliga i tot seguit un rinoceront.
  9. Deixem enrere la zona més àmplia del paratge de Tudela a tocar d'una entrada d'aigua estreta. Ara entrem en una zona de camí que ens porta en direcció a les cales Culip i Gentils, que ja són de bany. A l'estiu hi sol haver força vaixells.
  10. De camí veurem una roca que s'assembla a un caganer, també l'ocell mort, un rinoceront fent la migdiada, un conill i un elefant dormint i un peixet dalt d'una roca.
  11. Quan veiem una granota és que ja arribem a la cala Culip. La següent és la cala Gentils.
  12. Desfarem el camí fins just veure el paratge de Tudela. Agafarem llavors una via interior que ens porta fins a l'aparcament.
stats