L'excursió
Girona Oci 08/02/2023

Ruta a peu fins al Montgrí i també el Montplà, el seu germà gran

L'ermita de Santa Caterina alberga un retaule barroc espectacular i poc conegut

ARA
3 min
Una carretera al Baix Empordà a ‘Baix Ter Montgrí’ de Sanjosex.
  • Recorregut circular: 7 km
  • Desnivell: 397 m
  • Temps anada i tornada: 3 h

Si hi ha una talaia que controla l’Empordà és el massís del Montgrí. Des de dalt el castell es pot gaudir d’una panoràmica de 365 graus des del Canigó, passant pel golf de Roses, la serra de Rodes i les Alberes, la costa de l’Estartit, les illes Medes, l’Empordanet, la desembocadura del Ter i les Gavarres. Aquesta fortificació inacabada data de finals del segle XIII, quan Jaume II va manar construir-la per fer front al creixement del poder del comtat d’Empúries. Al segle XIV, al disminuir-ne la influència, va perdre interès geoestratègic per a la Corona.

S’ha convertit, això sí, en un punt simbòlic del massís i que ha eclipsat el germà gran del costat, el puig del Montplà. La ruta que us proposem eixampla la mirada sobre aquest massís calcari. Pujarem des de Torroella al Montgrí, però després farem via més amunt, fins al Montplà, a través del coll de Garrigars. I si tenim sort potser encara veurem algun grup de cabres salvatges. Situat a 310 metres, ofereix unes vistes precioses de les illes Medes, la gola del Ter i fins i tot l'Escala. De tornada, farem via fins a l’ermita de Santa Caterina, que té un retaule barroc i frescos espectaculars.

L'ermita és oberta els diumenges i festius. Si hi aneu un altre dia i la voleu visitar, cal fer reserva. També ofereix espais per dinars per a grups i barbacoes, a més de servei de bar.

La lluna plena damunt del castell del Montgrí de Torroella / Josep Pascual
  1. Sortim des del nord de Torroella de Montgrí, a la zona més alta, on hi ha els aparcaments de la Zona de Benvinguda de Visitants del Montgrí.
  2. Seguim les marques del gran recorregut, el GR-92, de color blanc i vermell. La ruta és circular però el principi i el final es fan pel mateix tram.
  3. Es comença pel carrer Camí de les Dunes. De seguida trobem un camí pedregós i àrid, típic del paisatge calcari del massís del Montgrí.
  4. Al cap d'uns deu minuts trobarem una bifurcació. No té pèrdua perquè els dos camins porten al mateix lloc: el Castell del Montgrí. Si d'anada agafem el de la dreta, de tornada podem fer el mateix i així fem camins diferents.
  5. La primera parada és al coll de la Creu de pujada al castell. Hi ha pujada, però el camí sempre és fàcil.
  6. Un cop al coll, trobarem una gran creu de ferro. Hem d'agafar el camí cap a la dreta per arribar a dalt del Montgrí.
  7. El camí fa ziga-zaga per poder arribar a dalt de tot.
  8. Començat a construir el 294, el castell es pot visitar de forma gratuïta sense problemes. Podem pujar dalt de les muralles i visitar-ne el pati.
  9. La majoria de visitants fan el camí de tornada, però nosaltres l'aprofitarem per explorar més el parc natural i conèixer el germà gran del Montgrí, el Montplà.
  10. Seguim el GR-92, les marques blanques i vermelles, fins al coll dels Garrigars.
  11. Continuem seguint les marques fins al Montplà, des d'on podrem veure l'Escala i el golf de Roses en un dia clar.
  12. Des del Montplà agafem el camí de baixada en direcció a l'ermita de Santa Caterina. Atenció que ja no seguirem el GR-92, que se'n va en direcció a l'Escala. Igualment trobarem indicadors i el camí és fàcil.
  13. L'ermita de Santa Caterina és un lloc de trobada de la zona, coneguda pel seu aplec. Aprofiteu per visitar l'ermita i el seu retaule i frescos barrocs.
  14. Des de l'ermita anirem fins al coll de la Creu. Està indicat en tot moment.
  15. Després ja només ens cal desfer el camí fins al poble de Torroella de Montgrí. És l'únic tram que repetim.
stats