Turisme
Girona 10/10/2023

Un octubre de xiringuito i platja amb calor i ocupació rècord

Càmpings, hotels, apartaments i restauració a tocar del mar viuen una tardor amb xifres inèdites d'ocupació

5 min
Un xiringuito de la platja d'Empúries, en una imatge de fa pocs dies.

GironaEl canvi climàtic, que asseca boscos, camps i pantans, origina incendis, restriccions d’aigua i efectes nocius en la biodiversitat, per contra, contribueix decisivament a allargar la temporada turística amb unes temperatures benignes, mai vistes en un mes d’octubre a la demarcació de Girona. Càmpings, hotels, apartaments i xiringuitos de platja tindran ocupacions importants fins a mitjans d'un mes que ja qualifiquen d'històric i amb "xifres bestials".

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

“Aquests dies d’octubre estem registrant xifres d’ocupació impressionants”, assegura Bàrbara Hallé, presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Turisme de la Costa Brava Centre, una entitat que agrupa 400 establiments. Hallé, que regenta l’Hotel Sant Roc de Calella de Palafrugell i altres negocis d’hostaleria i restauració de la zona, admet que en els darrers anys el bon temps al setembre i inicis d’octubre ha permès allargar la temporada, però que aquest any és excepcional i s’estan assolint “xifres bestials”. “Es tracta d’una tendència que ja vèiem venir i que s’està confirmant”, afegeix.

El sector turístic ja fa anys que allarga la temporada turística estiuenca gràcies sobretot als visitants estrangers, especialment francesos, però també alemanys i suïssos, entre d'altres, pel fet que no concentren les vacances al juliol i agost sinó que les fragmenten al llarg de l’any. “Això ens permet sobreviure”, reconeix la presidenta de la Unió d’Empresaris d’Hostaleria i Restauració de la Costa Brava Centre. Les temperatures extremadament altes de tardor dels darrers anys suposen un incentiu decisiu. “Els turistes que venen entre setembre i octubre, sobretot els dels països més freds, i es troben aquí amb un temps de gairebé estiu, l’any següent tornen”, diu Hallé. 

Serveis com el lloguer de parasols o gandules continuen oberts a l'octubre en moltes platges de la Costa Brava.

Ocupació total per al Pilar

El visitant de proximitat, que sol venir els caps de setmana, acaba de complementar la bona temporada turística d’aquesta tardor, que es preveu que tindrà un punt àlgid aquest pont del Pilar, amb previsió de temperatures molt altes, i amb xifres d’ocupació de prop del 100% als hotels de la zona i també als restaurants.

Hallé creu que a causa del canvi climàtic el setembre i l'octubre es consolidaran cada vegada més com a mesos de bons resultats per al sector turístic. “Les temperatures són altes, però no com les que hem assolit al juliol i a l’agost aquests darrers dos anys, que són tan extraordinàriament altes que ens obligaran a prendre mesures per adaptar-nos-hi per assegurar el benestar dels clients i també dels treballadors”, diu Hallé.

Marc Piferrer, regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Palafrugell, també assegura que el bon temps ha permès ocupacions de rècord al setembre al municipi, i afegeix que s’espera tancar l’octubre també amb dades molt positives, no només als hotels, sinó fins i tot als apartaments d'ús turístic. “Seran xifres que ja ens agradaria tenir cada setembre i octubre”, indica.

Els serveis a les platges s’allargaran

El bon temps fa que les platges de la demarcació atreguin banyistes fins a finals d'octubre i per això l'Ajuntament manté actius serveis com el de socorrisme i els lavabos públics fins al dia 15, però es preveu que en els propers anys s’allarguin fins a finals d’octubre. Anys enrere, el darrer dia de setembre aquests serveis ja se suprimien. Per ajudar a mantenir visitants al municipi a la tardor, l’Ajuntament promou activitats com ara el Festival de Jazz de la Costa Brava, que se celebra a partir d’aquest dimecres, o les Jornades sobre Sostenibilitat RE-Palafrugell.

Xiringuitos a tot drap

Al municipi de l’Escala, el xiringuito de la platja d’Empúries preveu tenir obert fins al 22 d’octubre. “Aquest és el millor octubre que hem tingut”, assegura Pol Casagran, responsable de l’establiment. Els dies laborables els clients solen ser estrangers, principalment francesos i alemanys, però el cap de setmana s’hi sumen els clients de la zona i de Barcelona. Tot i que el xiringuito manté ara 5 dels 14 treballadors que han tingut durant els mesos de ple estiu, Casagran assegura que allargar la temporada fins a l’octubre gràcies al bon temps els ajuda a acabar amb bones xifres de negoci.  

També està encara en funcionament el servei de gandules i para-sols, que utilitzen especialment els banyistes estrangers. Un treballador d’aquest servei assegura que el mantindran actiu almenys fins passat el pont del Pilar.  

El xiringuito de la platja d'Empúries divendres de la setmana passada.

Càmpings amb els deures fets

Amb 18 milions de pernoctacions anuals, el sector del càmping representa gairebé una tercera part dels 60 milions de pernoctacions que es fan a Catalunya. I a les comarques de Girona el sector és especialment important, amb alguns dels càmpings més premiats d’Europa. “El sector del càmping és el que més ha cregut en la desestacionalització i per això hem millorat prestacions, com instal·lar calefaccions en molts espais, calefacció radial al terra dels lavabos i altres millores. Tan sols deu anys enrere aquest allargament de la temporada era impensable”, explica Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona. A Roses, l’Estartit i Blanes hi ha tres càmpings que no tanquen en tot l’any, i a Roses n’hi ha un que obre onze mesos l’any i només tanca un mes per les vacances del personal i per fer la poda i tasques de manteniment. “Els càmpings que obren més mesos poden tenir un personal més qualificat. Els altres, els que obren només uns mesos, estan preocupats per la falta de mà d’obra”, admet Gotanegra.

Turistes que ja no baixen al sud

“El fet d’obrir més mesos i que el clima sigui més agradable també fa que turistes que uns anys enrere baixaven més cap al sud ara es quedin aquí. Perquè baixar fins a Múrcia o Andalusia poden ser un parell de dies més de caravana i, per tant, més consum de gasoil”, explica. Gotanegra també remarca l’auge del turisme de caravana: “El creixement del sector de la caravana i l’autocaravana es nota molt. És un tipus de vida que enganxa molt”.

Vista aèria del càmping Ballena Alegre.

Un càmping ciutat

La Ballena Alegre és un dels grans càmpings de les comarques gironines. Té una capacitat de 5.500 places i ara mateix té una ocupació de 2.000 persones. El cap de setmana passat va arribar a les 3.000. “Des del covid allarguem unes setmanes la temporada. Abans tancàvem a mitjans de setembre o a finals de mes, com a màxim, i ara tanquem a mitjans d’octubre”, diu Toni Castellar, director del càmping, que clourà la temporada diumenge vinent. “Ara ens surt més a compte allargar la temporada que fa uns anys, però si no ho proves no sabràs si sortirà bé o no”, afegeix. “L’allargament de la temporada, en part, és bo per a nosaltres i per als treballadors, tot i que som ben conscients que caldria que plogués”, valora Castellar. 

Un 20% d’augment en pocs anys

Pel que fa als apartaments turístics, les bones ocupacions d’octubre segueixen la inèrcia d’un setembre molt bo. “L’any passat vam tenir una ocupació del 50% al setembre i aquest any ha estat superior”, explica la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments, Esther Torrent. Lamenta que l’allargament de la temporada sigui a causa del canvi climàtic, però el sector que representa també se’n veu beneficiat. “La temporada s’ha allargat tant pel principi com pel final. Abans els mesos de setembre tenien una ocupació d’un 30% i aquest any superen fàcilment el 50%. “L’augment afecta tant a l’interior com a la costa. A Girona ciutat, tant setembre com octubre han tingut també una gran ocupació”, afegeix Torrent. 

stats