Mèdia
Girona 07/02/2023

Del cap de Vladímir Putin a les trinxeres de la Guerra Civil

La Setmana dels Premis Rahola ofereix lliçons de periodisme

2 min
Manel Alias entrevistat per Marta Costa-Pau durant la Setmana dels Premis Rahola de Periodisme.

Girona“Rússia és un codi que costa de desxifrar”, va advertir el periodista de TV3 i Catalunya Ràdio Manel Alias durant la conversa que va mantenir a la Setmana dels Rahola amb la periodista de l’ARA Marta Costa-Pau. El recent Premi Nacional de Periodisme per la cobertura que ha fet a TV3 i Catalunya Ràdio de la guerra d'Ucraïna ha anat perfeccionant el seu particular codi periodístic per entendre el poble rus (“destinat al dolor, sense poder-se expressar i que ha hagut d’anar renunciant als seus drets”) i els motius de la guerra d’Ucraïna (“són al cap de Putin i, per tant, són difícils d’aclarir”). Alias, a preguntes d’un públic seduït i atent que va deixar petita l’Aula Magna de la Casa de Cultura de Girona, va afirmar que està convençut que Putin seria capaç de llançar l’arma atòmica. També va advertir sobre el perill de mitificar la cobertura de les guerres, tenint en compte que a les facultats de periodisme la feina de corresponsal de guerra ocupa els primers llocs del rànquing de preferències. “No convertim la guerra en un decorat espectacular: és un lloc terrible i fosc”, va reblar.

Inscriu-te a la newsletter Girona Més enllà de la Costa Brava i la Cerdanya
Inscriu-t’hi

Entre les lliçons de bon periodisme que ha programat la Setmana dels Rahola va impactar també el testimoni d’Emilio Morenatti, tota una llegenda del fotoperiodisme. El premi Pulitzer en la categoria de reportatge gràfic, entrevistat per la periodista de TV3 Sion Biurrun, va comentar una selecció de fotos, des dels mutilats de la guerra de l’Afganistan fins a les garrotades del referèndum de l’1 d’Octubre.

De la memòria històrica a la dreta radical

En aquest cicle d’activitats vinculades al periodisme i la comunicació que organitzen la Diputació de Girona i la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes s’hi podrà escoltar dilluns Alba Sidera, corresponsal d’El Punt Avui a Itàlia i el Vaticà, que parlarà sobre l’auge de la dreta radical a Itàlia i a Europa. El dijous 16 de febrer serà el torn d’Eloi Vila, conductor d’Al cotxe i Quanta guerra!, que proposa un Viatge a les trinxeres amb la recuperació de la memòria històrica de la Guerra Civil com a teló de fons. 

Finalment, el 18 de febrer, l’economista Santiago Niño Becerra parlarà dels efectes de les decisions internacionals en l’economia domèstica.  

Gala a l'Auditori amb Marc Giró

L’Onzena Setmana dels Rahola es tancarà amb la gala de lliurament dels XIV Premis Carles Rahola de Comunicació Local, que tindrà lloc el dimarts 21 de febrer, a les 8 del vespre, a l’Auditori de Girona, presentada pel periodista Marc Giró. 

S’han programat també dues exposicions: Pablito, una visió propera (fins al 28 de febrer a la Biblioteca Pública Carles Rahola) i RaholaFoto2022 (fins al 28 de febrer a la Casa de Cultura de Girona). La primera recull una selecció d’imatges de Pablo García Cortés, Pablito (Almeria, 1922 - Girona, 1999), que mostren l’activitat social, política i artística de les comarques gironines i la seva transformació al llarg de gairebé tres dècades.  La segona és una selecció de les imatges presentades a la categoria de la millor fotografia de premsa en la passada edició dels Premis Carles Rahola de Comunicació Local.

stats