Internacional 26/12/2019

"De vegades somio que arriba una onada"

Supervivents commemoren els 15 anys del tsunami que va deixar 230.000 morts al sud-est asiàtic

Ara
1 min
Un grup de dones llancen pètals de flors en memòria de les víctimes del tsunami del 2014, a  la ciutat índia de Chennai

BarcelonaIndonèsia, l'Índia i Tailàndia han recordat aquest dijous les víctimes del tsunami del 26 de desembre del 2004 que va matar al voltant de 230.000 persones als catorze països països banyats per l'oceà Índic que van rebre l'impacte dels efectes de la brutal onada que va arribar a 17 metres d'alçada. Grups de ciutadans han participat en diversos actes d'homenatge en municipis de la costa on els supervivents han refet les seves vides.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Fa 15 anys un devastador tsunami, provocat per un sisme de magnitud 9,3 al nord de l'illa de Sumatra, va sacsejar les costes de l'Índic des del sud-este asiàtic fins al Iemen, Tanzània i Somàlia. Després del desastre, es va crear un sistema per alertar d'imminents perills, com el de l'arribada de la gran onada, que ha permès augmentar la capacitat de reacció. No obstant això, a Indonèsia el sistema de 22 boies d'alertes va ser objecte d'atacs de vandalisme que, juntament amb el poc manteniment, el va fer inservible durant un terratrèmol i tsunami a l'illa de Cèlebes, on van morir 4.300 persones.

"Encara m'espanta i ho recordo tothora", explica Suwannee Maliwan, de 28 anys, que va perdre els pares i cinc parents més quan el tsunami va colpejar la província tailandesa de Phang Nga. "De vegades somio que arriba una onada. Encara tinc por", continua.

stats