Internacional 06/05/2013

Mor Giulio Andreotti

El líder històric de la Democràcia Cristiana italiana ha mort, als 94 anys, aquest migdia a casa seva, a Roma. Conegut com "belzebú" o "Divo Giulio" va encarnar com ningú la imatge del poder durant mig segle.

Ara
1 min
Giulio Andreotti, en una cerimònia a Roma el gener del 2005

BarcelonaEl set vegades primer ministre italià, Giulio Andreotti, ha mort als 94 anys d'edat al seu domicili particular a Roma. El líder històric de la Democràcia Cristina va dominar la política italiana durant almenys 50 anys. Amb la seva característica ironia, Andreotti va polaritzar l'opinió pública del país. Acusat de vinculació amb la màfia siciliana, i condemnat per l'assassinat el 1979 del periodista italià Mino Pecorelli, en va quedar finalment absolt a principis dels 2000. El seu lema era "el poder desgasta només a qui no el té".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Andreotti va néixer a Roma el 1919 i va entrar en política just després de la Segona Guerra Mundial, convertint-se en el membre més jove de la comissió constituent que va redactar la Carta Magna italiana després de la guerra. Des dels seus inicis com a col·laborador de l'històric Alcide de Gasperi -un dels pares fundadors de la Unió Europea- fins a arribar a dominar per complet la Democràcia Cristiana i aconseguir ser escollit set vegades primer ministre del país, Giulio Andreotti va esdevenir un mestre en l'art de la política, un autèntic hereu de Maquiavel.

Des del 1991 era senador vitalici i, fins fa poc mesos, encara anava diàriament al seu despatx. Amb la seva mort, Andreotti s'emporta a la tomba alguns dels secrets d'estat més importants de la Itàlia de la segona meitat del segle XX.

stats