Austràlia investigarà les tortures en un centre de menors

Un reportatge televisiu denuncia els abusos amb nois aborígens

MICHELLE INNIS / 'THE NEW YORK TIMES'

El primer ministre d'Austràlia, Malcolm Turnbull, ha anunciat aquest dimarts una investigació en els centres de detenció juvenils del nord del país, on viu una àmplia població aborigen, després de la difusió de vídeos i fotografies de casos de tortura a joves detinguts a Darwin. Turnbull s'ha declarat "consternat i commocionat" en veure les imatges emeses en el programa de reportatges' Four Corners' de la televisió estatal ABC en un centre de detenció de menors per esbrinar si existeix una "cultura de les tortures" generalitzada a la regió o només s'han produït a les instal·lacions de Don Dale, prop de la ciutat de Darwin.

La imatges mostren les tortures enregistrades  per les càmeres de seguretat i altres dispositius electrònics que porten els propis guardes del centre de menors  de Don Dale de la ciutat de Berrimah, prop de de  Darwin. Aquesta presó va ser tancada el 2014, i cap investigació va poder provar les denúncies d'abusos que ara han descobert els periodistes de la televisió.

Segons el reportatge, en aquest centre es van arribar a tancar menors de 10 i 13 anys, que van patir llargs períodes en règim d'aïllament en petites cel·les d'alta seguretat que no tenien aigua corrent i ni llum natural i  van ser sotmesos a un tracte brutal i degradant, com un noi que va ser despullat.  A més, les imatges del circuit tancat van captar com els guardes polvoritzen les cel·les amb gasos lacrimògens amb una mànega de bombers.
L'emissió del programa va tenir un efecte immediat: el cessament fulminant del ministre responsable del sistema de justícia de menors del Territori del Nord, John Elferink, que l'agost del 2014 -quan es van enregistrar les imatges del documental- havia assegurat que en el centre de detenció Don Dale s'havien produït intents de fuga dels joves reclosos. Però a les imatges es veu com els guardes ruixen amb gas lacrimogen joves que juguen traquil·lament a les cartes.
El 98% dels menors detinguts al Territori del Nord són aborígens, d'acord amb el Consell de Dret d'Austràlia. John B. Lawrence , un advocat que ha elaborat  informes sobre la detenció de menors en aquest estat australià, denuncia l'elevat percentatge de reclosos, sovint per "petits delictes" .
Dylan Voller, que ara té 17 anys, és una de les víctimes de Don Dale . En una de les imatges el jove aborigen apareix en una cel·la tapat  una caputxa blanca que li dificulta la respiració , i es veu com el  lliguen a una cadira amb grillons  les cames , els braços i el coll, i el deixen sol en càstig per intentar autolesionar-se.  " Relaxa't.  Tornarem a visitar-te. No et volem mantenir així ", li diu a l'adolescent un dels guardes.

Més continguts de