Internacional 21/07/2013

El nou rei dels belgues assegura que mantindrà "la integritat del territori"

Felip I ha jurat el càrrec aquest migdia després de l'abdicació del seu pare, Albert II

Laia Forès
1 min
Felip, nou rei dels belgues

Brussel·lesDesprés de l'abdicació d'Albert II, Felip I ha jurat el càrrec aquest migdia com a rei dels belgues en un acte al Parlament federal. Felip, de 53 anys, es converteix en el setè rei del poble belga, i la seva dona en la reina Matilde. En el seu discurs, Felip ha jurat "mantenir la independència nacional i la integritat del territori".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou monarca també ha assegurat que treballarà "en harmonia amb el govern i amb el màxim respecte a la Constitució" del país. A Flandes, la majoria de formacions polítiques veuen amb recel el nou rei i reclamen que el seu poder polític es limiti. Quan era príncep, Felip va criticar els partits polítics que defensen la independència de Flandes.

Aquest matí, el seu pare ha abdicat en una cerimònia senzilla i breu al Palau Reial. Amb 79 anys, Albert II ha decidit cedir el tron en favor del seu fill gran per raons de salut. La seva decisió, però, coincideix amb la denúncia d'una suposada filla il·legítima, que reclama una prova d'ADN per demostrar que és filla del monarca. En el seu discurs de comiat, el rei Albert també ha enviat un missatge polític i ha defensat la unitat de Bèlgica.

Les celebracions per la successió de monarca s'allargaran durant tota la tarda i el vespre amb una desfilada militar, que es fa amb motiu del Dia Nacional de Bèlgica, i focs artificials per donar la benvinguda als nous reis.

stats