ISLÀNDIA
Internacional 28/10/2017

Benediktsson, guanya les eleccions islandeses tot i els escàndols

El petit país nòrdic torna a escollir l'actual primer ministre, que havia hagut d'avançar les eleccions per un cas de corrupció

P.j. Armengou
2 min
Un grup d’islandesos de Reykjavík fan cua per votar en un col·legi durant les eleccions anticipades que van celebrar-se ahir.

BarcelonaEls islandesos es prenen molt seriosament l'honestedat dels seus polítics, però a l'hora de votar són força conservadors. Els resultats de les eleccions anticipades que van celebrar-se dissabte al país -les segones en menys d'un any- en són una bona mostra. El primer ministre Bjarni Benediktsson ha tornat a guanyar unes eleccions que, curiosament, van haver-se d'avançar per un escàndol que l'implicava.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb la totalitat dels vots escrutats, la formació del primer ministre, el Partit Independent, ha obtingut 16 escons amb el 25,2% dels vots. El partit Verd d'esquerres de la exministra Katrín Jakobsdóttir -la segona en les enquestes per intenció de vot-, ha quedat en segon lloc amb 11 escons i un 16,9% dels vots. És a dir, un escó més que a les anteriors eleccions. En total, nou formacions polítiques han entrat al Parlament islandès, i cap d'elles té possibilitats de governar en solitari.

Resultats de les eleccions parlamentàries d'Islàndia

La corrupció marca les eleccions

El pare del primer ministre, Benedikt Sveinsson, va signar una carta per restaurar l'honor d'un conegut seu, condemnat per haver abusat de la seva filla menor d'edat. El gest, emparat per una llei islandesa que ara ha sigut abolida, va ser ocultat pel primer ministre i aquesta manca de transparència va fer caure el govern.

No és l'únic escàndol que ha acompanyat Benediktsson, que només va estar nou mesos en el poder. Durant la campanya s'ha sabut que el primer ministre podria haver utilitzat informació privilegiada l'any 2008 per desfer-se d'actius per valor de més d'1,3 milions d'euros durant la crisi econòmica. Aquesta informació, revelada per un diari local, va ser censurada a petició d'un hòlding bancari, que va al·legar que es feia servir informació confidencial. Aquesta decisió ha sigut molt criticada a Islàndia.

D'altra banda, un dels probables socis de govern de Benediktsson, també està tacat per la corrupció. El líder i candidat del Partit Centrista, l'ex primer ministre Sigmundur Davíd Gunnlaugsson, va haver de dimitir d'aquest càrrec l'octubre del 2016 en aparèixer el seu nom a la filtració dels Papers de Panamà. Gunnlaugsson, molest, va abandonar el govern i la seva formació de llavors -el Partit Progressista- i va fundar un nou partit, amb el qual ara ha superat els seus antics companys. El Partit Centrista ha estat la quarta formació més votada i obté 8 escons, tornant a Gunnlaugsson a la primera línia política. Alhora, el Partit Progressista (cinquena força) és, conjuntament amb el Partit Centrista, la segona peça que podria necessitar Benediktsson per tornar a governar.

L'alternativa als conservadors del Partit Independent (la formació del primer ministre Bjarni Benediktsson), del Partit Progressista i del Partit Centrista són els Verds, l'Aliança Socialdemòcrata i el Partit Pirata. L'Aliança Socialdemòcrata ha estat la gran sorpresa de les eleccions, obtenint el tercer lloc; mentre que el Partit Pirata, que apuntava des de feia mesos a ser una peça clau per fer que les esquerres tornessin al poder, han quedat en sisena posició.

En definitiva, sembla que en el petit país nòrdic de 320.000 habitants (menys que la província de Lleida), tot i la crisi econòmica i la corrupció, tot canvia per quedar-se igual.

stats