La Casa Blanca prohibeix testificar al Congrés a un exassessor de Trump

Els demòcrates amenacen que si McGahn no compareix impulsaran el procés d''impeachment'

La Casa Blanca de Donald Trump ha prohibit a un dels exassessors del president, Don McGahn, testificar al Congrés, tal com estava previst per a aquest dijous. Un pas més en la picabaralla oberta entre Trump i els demòcrates del Congrés pel resultat de la investigació del fiscal especial Robert Mueller, que deixa oberta la possibilitat que Trump cometés obstrucció a la justícia.

Tot i que el fiscal general, William Barr, va determinar que no hi havia hagut obstrucció a la justícia, els demòcrates volen dur a terme la seva pròpia investigació a través de la comissió de justícia del Congrés, però la Casa Blanca està decidida a plantar batalla i va posant bastons a les rodes a tots els requeriments que emeten.

El president de la comissió judicial, el demòcrata Jerrol Nadler, ha advertit que obriran un expedient per desacatament contra McGahn si no compareix dijous, tal com van fer ja amb el mateix fiscal general, Barr, quan es va negar també a comparèixer davant de la Cambra de Representants. Amb tot, Barr és precisament el cap del departament de Justícia del govern, que és el que ha de dirimir aquests casos de desacatament.

Mueller conclou que Trump no va conspirar amb Rússia

Un altre demòcrata del comitè, David Cicilline, va anar més enllà i va amenaçar d'iniciar finalment el procés d''impeachment' per destituir el president Trump en cas que McGahn no comparegui. De fet, aquest procés ha d'arrencar amb una investigació del comitè de justícia del Congrés per veure si hi ha motius per portar a votació un 'impeachment', i això donaria més força a les citacions de testimonis.

"Hi ha molts companys que han suggerit que si McGahn no apareix demà i respon a les preguntes, serà el moment adequat per obrir una investigació per a l''impeachment'", ha dit Cicilline.

L'informe Mueller força els demòcrates a repensar l'estratègia

Per la seva banda, Nadler va acusar Trump de tornar a intentar obstruir la justícia: "El president ha tornat a actuar, potser criminalment, per protegir-se a si mateix del compliment de les lleis federals. Don McGahn va ser testimoni personalment d'alguns dels actes més ofensius. El president Trump ho sap. Clarament no vol que el poble nord-americà senti parlar de primera mà sobre la seva mala conducta".

L'exassessor de Trump va ser qui va informar Mueller d'alguns dels actes que es podrien considerar obstrucció a la justícia, ja que Trump li va ordenar el 2017 diverses vegades que obligués el departament de Justícia a cessar el fiscal Mueller i aturar així la investigació que aquest duia a terme sobre possibles vinculacions de la campanya de Trump amb Rússia. McGahn va desobeir les ordres de Trump, segurament perquè sabia que podien constituir una obstrucció a la justícia.

Quan algunes informacions periodístiques van revelar aquestes pressions de Trump per fer fora Mueller, el president nord-americà va ordenar a McGahn que les desmentís, i aquest s'hi va tornar a negar. L'exassessor havia de declarar al Congrés dijous, però aquest dilluns al vespre el comitè va rebre una carta per avisar que no compareixeria acollint-se a la seva "immunitat constitucional" i per "protegir les prerrogatives de la presidència".

Més continguts de