Brasil, Ucraïna, Tunísia i Uruguai: les claus per saber on i què es vota avui

El futur de Dilma Rousseff i el relleu de José Mugica es decideixen a les urnes. Ucraïna i Tunísia celebren eleccions generals

Brasil: segona volta de les presidencials entre Dilma Rousseff i Aécio Neves

Els dos brasils, el d'esquerres i el conservador, es baten avui a les urnes. Es tracta de la segona volta de les eleccions presidencials que es disputen la candidata del Partit dels Treballadors, Dilma Roussef, i el del Partit de la Social Democràcia Brasileny. Les últimes enquestes han trencat l'empat tècnic entre els dos candidats a favor de Rousseff però el frec a frec es mantindrà fins que hi hagi dades significatives de l'escrutini.

Ucraïna: les primeres eleccions legislatives després de Maidan

Els ucraïnesos van a les urnes per renovar el seu parlament en el que són les primeres eleccions legislatives des de la revolta de Maidan que va fer caure el president, Víktor Ianukóvitx. El país vota enmig de la guerra que continua a l'est, tot i que oficialment hi ha una treva en vigor, i una paràlisi econòmica que amenaça la viabilitat del país. Les eleccions presidencials del maig van donar la victòria a Petro Poroixenko i s'espera que el seu poder quedi reforçat amb una victòria del seu partit avui.

Tunísia: eleccions legislatives enmig del desencant després de la Primavera Àrab

Els tunisians van avui a les urnes sota el xoc de dues operacions contra el terrorisme islamista que els últims dies ha costat la vida a vuit persones. L'amenaça extremista ha eclipsat la recta final de la campanya d'unes eleccions considerades claus per al futur polític d'aquest país, on va arrencar la Primavera Àrab. Es preveu una alta abstenció sobretot entre els joves desencantats amb el resultat de la revolució que va derrocar el president Ben Ali. I es calcula que dos milions de tunisians, que sí que s'havien registrat per votar en les eleccions del 2011, celebrades encara en plena eufòria postrevolucionària, ara ni tan sols s'han registrat per votar.

Uruguai: el relleu del president José Mujica

El mandat del president uruguaià, José Mujica, toca a la seva fi. L'home que ha fet passos importants a l'Amèrica Llatina en matèries com la despenalització de l'avortament o de les drogues, no es pot tornar a presentar i el seu testimoni a les urnes el recull l'expresident, Tabaré Vázquez, que podria guanyar però necessitar una segona volta per accedir al poder.

Més continguts de