Colau ofereix 100 places per als migrants de l''Aquarius' i demana més diners al govern espanyol

L'Ajuntament de Barcelona atén en tres mesos 2.500 demandants d'asil

Barcelona ha ofert un centenar de places per acollir els 629 refugiats rescatats al Mediterrani central per l''Aquarius' i que a finals de setmana es preveu que arribin al port de València. En aquesta ciutat, el grup rebrà la primera atenció d'emergència i, a criteri de l'alcaldia, que treballa en col·laboració amb el govern espanyol, decidirà si el redistribueix en grups a les ciutats i comunitats autònomes que ja s'han mostrat disposades a reallotjar-los. L'alcaldessa Ada Colau ha explicat que la capital catalana està preparada per donar una resposta digna als nàufrags després de tres anys d'experiència com a ciutat d'acollida.

A falta que l'alcalde valencià, Joan Ribó, concreti si necessita ajuda, des de Barcelona s'ofereix el "reallotjament temporal o més estable" per a un centenar de persones en centres o habitatges ja preparats i, si calgués, Colau ha apuntat que "d'aquí uns mesos" estarien disponibles mòduls prefabricats que es podrien instal·lar en solars de l'àrea metropolitana de Barcelona. "Ens oferim pel que calgui", ha subratllat Colau, que ha aprofitat per reclamar que la Generalitat i el govern espanyol planifiquin plegats solucions a mig i llarg termini per als migrants, ja que ha predit que cada vegada arribaran més sol·licitants d'asil i de protecció internacional. Així, el tercer tinent d'alcalde, Jaume Asens, ha indicat que l'any passat l'Ajuntament barceloní va atendre amb els recursos municipals 4.400 demandants, una xifra que triplicava la del 2015, però que amb les dades del primer trimestre del 2018 fa presagiar que es quedarà curta. Fins a l'abril s'havien atès unes 2.500 persones que buscaven asil.

En aquest sentit, tant Colau com Asens han demanat al govern espanyol que desbloquegi els "330 milions d'euros" que la Unió Europea aporta per a l'acollida de migrants i que fins ara Madrid ha destinat "d'una manera opaca" a la vigilància de fronteres i els centres d'integrament d'estrangers, els CIES. "Les ciutats ens hem sentit soles", ha afirmat Colau.

Colau ha assegurat haver sentit "vergonya" de veure els estats europeus "mirant cap a una altra banda o barallant-se mentre persones s'ofeguen al Mediterrani" i ha celebrat "l'esperança" que suposa l'oferta del president espanyol, Pedro Sánchez, perquè l''Aquarius' atraqui a València, tot i que ha advertit que el gest ha de transformar-se ara en polítiques, mesures i sobretot recursos per ajudar les ciutats.

També la Generalitat, a través del president Quim Torra, ha fet saber la disponibilitat per acollir tot el grup de l''Aquarius', ja que Catalunya té capacitat per atendre fins a 1.800 refugiats. Com ha passat a Itàlia, que el món municipal s'ha mobilitzat a favor dels migrants davant del veto del govern de Roma, unes 200 ciutats i 10 comunitats autònomes espanyoles han mostrat la seva solidaritat.