Internacional 25/07/2013

El Congrés dels Estats Units avala el programa de vigilància massiu

La Cambra Baixa vota en contra d'una esmena per bloquejar el finançament del programa d'espionatge revelat per Edward Snowden

Efe
2 min

BarcelonaTot i l'escàndol creat entorn de la vigilància massiva als Estats Units, els congressistes han avalat el programa d'espionatge a gran escala del qual no en sabien realment el seu abast fins que Edward Snowden ho va donar a conèixer.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La Cambra de Representants dels Estats Units ha rebutjat, després d'una ajustada votació, una esmena que hauria bloquejat els fons destinats a finançar el polèmic programa de punxades telefòniques de la CIA i que va revelar Edward Snowden, precisament extreballador dels serveis d'intel·ligència nord-americans.

El 'no' a la mesura s'ha imposat amb 217 vots, per 205 a favor del 'sí'.

El congressista republicà, Justin Amash, autor de l'esmena, havia dit abans de la votació que "el poble nord-americà està majoritàriament a favor de contenir la vigilància de la CIA".

Accés 'a la carta'

La CIA i l'FBI tenen un accés a milions de registres telefònics, uns actes que estan emparats per la 'Patriot Act', que va ser aprovada després dels atemptats de l'11 de setembre del 2001 als Estats Units.

L'abast real d'aquesta vigilància no es coneixia fins que Edward Snowden va filtrar el passat mes de juny detalls sobre aquest programa, a més de parlar del PRISM, un sistema que permet a la CIA entrar als servidors de nou de les grans empreses d'internet dels Estats Units per espiar contactes a l'estranger sospitosos de terrorisme.

El Portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney, ja va anunciar que l'administració Obama estava en contra de l'esmena presentada perquè creia que "desmantellava ràpidament una de les eines de lluita contra el terrorisme" de la intel·ligència nord-americana.

"Demanem a la Cambra Baixa que rebutgi l'esmena i es mogui per un enfocament que tingui en compte la necessitat d'una revisió raonada de les millors eines per garantir la seguretat de la nació", va dir Carney.

El cap de la CIA, el general Keith Alexander, es va reunir en privat amb congressistes per demanar-los que votessin en contra de l'esmena presentada per Amash.

stats