Corea del Nord llança un míssil que sobrevola el Japó

El Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix aquesta tarda d'urgència per debatre l'"acte sense precedents", en paraules del líder nipó

CHOE SANG-HUN / DAVID E. SANGER

Corea del Nord ha fet aquest dimarts (aquest dilluns, en hora catalana) un nou llançament de míssil balístic que ha sobrevolat el Japó i ha caigut a l'oceà Pacífic, cosa que ha encès les alarmes a l'arxipèlag nipó fins al punt que la televisió pública ha interromput la seva programació, les línies de tren han quedat suspeses i el govern ha demanat als ciutadans que busquessin refugi. El primer ministre, Shinzo Abe, ha qualificat l'operació d'"atac sense precedents". El Consell de Seguretat de l'ONU ha convocat per a aquesta tarda una reunió d'urgència.

Poc abans de les sis de la matinada en l'horari local (abans de les onze de la nit d'aquest dilluns en hora catalana) els nord-coreans han llançat un projectil que ha volat per sobre de l'illa de  Hokkaido, al nord de l'arxipèlag, i que ha caigut al mar sense provocar danys, després d'un trajecte de gairebé 2.700 quilòmetres i arribant a 500 quilòmetres d'alçada. 

"L'acció temerària de Corea del Nord de llançar un míssil que ha passat el Japó és una amenaça sense precedents, greu", ha afirmat Abe davant de periodistes i després d'haver mantingut una conversa telefònica de 40 minuts amb el president nord-americà, Donald Trump, en què han debatut sobre com augmentar la pressió sobre Pyongyang .Es tracta del tercer llançament de míssils del règim nord-coreà que sobrevola el Japó des del 1998. L'operació suposa un desafiament directe a Trump, que tot just la  setmana passada, en un acte polític a Arizona, va advertir Pyongyang que respondria amb "foc i fúria" si Corea del Nord posava en perill els Estats Units . No obstant això, Trump va assegurar que Corea del Nord "comença a respectar" els nord-americans. De la mateixa manera, e l secretari d'estat nord-americà, Rex W. Tillerson, també va mostrar "satisfacció de veure que el règim de Pyongyang ha demostrat cert nivell de moderació", i apuntava que encara és possible la via del diàleg amb Kim Jong-un. Tan sols dies després d'aquestes declaracions, que ara demostren ser fruit d'un optimisme prematur, els nord-coreans van llançar tres míssils de curt abast. Dos d'aquests projectils van recórrer uns 150 quilòmetres, prou distància per arribar a les grans bases militars sud-coreanes i nord-americanes que hi ha a la península coreana.

Cronologia d'un perillós pla armaentístic

Mentre Corea del Nord no ha complert la seva amenaça de llançar quatre dels seus míssils balístics cap a l'illa de Guam, i prop d'una base aèria nord-americana, el míssil disparat sobre el Japó sembla ser del mateix tipus: un míssil intermedi capaç d'atacar bases americanes, sud-coreanes i japoneses al nord-est d'Àsia.

Només en dues ocasions anteriors Corea del Nord havia disparat projectils cap a territori japonès: una vegada el 1998, quan va provocar una crisi diplomàtica menor a l'Àsia i, una de posterior al principi de l'administració Obama, el 2009. En tots dos casos, Pyongyang va justificar-se assegurant que els coets formaven part d'una missió per posar satèl·lits en òrbita, mentre que ara no ha donat cap explicació. Com en el cas del 2009, Kim Jong-un podria posar a prova el nou president nord-americà. 

Avís d'Abe

Cal destacar que el míssil s'ha disparat des de prop de l'aeroport internacional de Pyongyang, i no des del punt habitual de llançaments al nord-est de la capital, tot i que els informes preliminars sobre operacions nord-coreanes sovint són corregits.

El primer ministre  Abe ha assegurat que el seu govern està "disposat a prendre totes les mesures per protegir la vida de les persones" i ha anunciat que ha presentat una "protesta a Corea del Nord".

D'altra banda, el govern sud-coreà ha insistit aquest dimarts que mantindrà "esforços diplomàtics" amb Corea del Nord per resoldre el conflicte "de manera pacífica", mentre respon amb fermesa als seus assajos armamentístics.