ISLAMOFÒBIA
Internacional 12/07/2017

Demanen que es controli la venda d’àcid al Regne Unit

L’agressor que va atacar dos joves musulmans es lliura a la policia

Quim Aranda
3 min
01. Desenes de persones protestant a Londres el 5 de juliol per  l’atac amb àcid. 02. John Tomlin, l’agressor que s’ha lliurat a la policia.

LondresUna campanya popular que demana el control de la venda d’àcid sulfúric i altres substàncies corrosives al Regne Unit ha aconseguit recollir 364.000 signatures en menys de dues setmanes, després que el 21 de juny dos joves musulmans fossin brutalment atacats amb àcid per un desconegut a l’est de Londres. El Regne Unit figura al costat de Bangladesh entre els països amb una proporció més alta d’atacs amb àcid en relació amb la seva població. En l’actualitat aquests productes es poden comprar al país sense cap mena de restricció.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El presumpte agressor dels dos joves musulmans, el britànic John Tomlin, de 24 anys, es va lliurar a la policia dilluns a la matinada i ahir va comparèixer davant del jutge.

El seu perfil de Facebook, encara en actiu, aporta alguna informació: l’home és pare d’una nena, i utilitza un vocabulari i una estètica gairebé idèntica a la del moviment d’extrema dreta i supremacista English and Proud (anglès i orgullós). Aquest moviment és, alhora, una escissió de Britain First (els britànics primer), grup a què estava vinculat Thomas Mair, l’assassí de la diputada laborista Jo Cox, que va morir arran de les ferides de bala i ganivet que li van causar pocs dies abans del referèndum del Brexit del 2016.

La iniciativa popular per demanar el control de la venda d’àcid sulfúric ja ha arribat al Parlament a través d’una pregunta sobre aquesta qüestió presentada per la diputada del Partit Verd Caroline Lucas. La destinatària de la petició popular és la ministra de l’Interior, Amber Rudd. En l’escrit se li recorda que les substàncies corrosives “són letals”, raó per la qual només s’haurien de poder adquirir amb llicència. “El comprador -segueix el text- s’hauria de sotmetre a controls [d’idoneïtat per fer-ne ús] i les dades s’haurien de registrar”.

Els parlamentaris tenen la capacitat però no l’obligatorietat de debatre les peticions populars que comptin amb més de 100.000 signatures de suport. Però la ministra Rudd, o el número dos del seu departament, hauran de respondre pròximament la qüestió formulada per Caroline Lucas.

Des del 2011, al Regne Unit han tingut lloc 1.491 atacs amb àcid. L’any passat van arribar a 431, gairebé el doble que el 2015. La promotora de la iniciativa popular és una de les dues víctimes de l’agressió perpetrada per Tomlin. Es tracta de la jove estudiant Resham Khan, de 21 anys, que encara es recupera de les ferides en un hospital de la capital britànica. L’àcid li va desfigurar la cara. Khan era a l’interior d’un cotxe en companyia del seu cosí, Jammell Muhktar, de 37 anys, mentre esperaven que un semàfor els donés pas. L’agressor va picar a la finestra del vehicle i quan la noia va abaixar el vidre, els va ruixar amb el líquid devastador. Tant Resham com Jammell arrossegaran cicatrius de per vida.

Des de l’hospital, Resham Khan va relatar per Twitter el seu patiment a mode de dietari. De seguida va captar l’atenció de les xarxes i, per extensió, de l’opinió pública. Fins aleshores, però, els grans mitjans d’informació del país havien passat de puntetes per una història que no mereixia ni el qualificatiu d’atac terrorista. Només al cap de deu dies, Scotland Yard va titllar l’atac de “crim d’odi”. Amb tot, els càrrecs presentats contra l’acusat no inclouen finalment aquest agreujant, per sorpresa i impotència dels dos joves agredits.

stats