Internacional 08/04/2020

Dimiteix el cap del comitè científic de la UE enmig de dures crítiques dels seus col·legues

Ferrari acusa la UE de descoordinació, però la institució li retreu una falta de compromís

Júlia Manresa Nogueras
4 min
Mauro Ferrari, ex director del Centre Europeu de Recerca, amb l'excomissari de recerca, Carlos Moedas

Brussel·les"Estic extremadament decebut amb la resposta europea al covid-19", diu el ja exresponsable del Consell Europeu d'Investigació (el comitè científic de la UE: ERC per les seves sigles en anglès) Mauro Ferrari, en un comunicat enviat dimarts al Financial Times per anunciar la seva dimissió. La missiva, a la qual també ha tingut accés l'ARA, és dura i critica severament la burocràcia europea i el sistema de funcionament de les institucions. "Vaig arribar al comitè com un fervent defensor de la UE però la crisi del coronavirus ha canviat completament la meva visió", etziba. És un cop a les institucions comunitàries en un moment de crítiques a la descoordinació europea, però també polèmic. El comitè científic d'aquest organisme (el seu òrgan de govern) ha respost a Ferrari amb la mateixa contundència a través d'un comunicat en què l'acusen de mentir, de falta de compromís amb la institució i revelen que els 19 membres del comitè ja n'havien demanat la dimissió per unanimitat el 27 de març.

Ferrari ocupava el càrrec de president del Consell Europeu d'Investigació des del gener d'aquest 2020, un mandat que havia d'allargar-se quatre anys. Aquest organisme és una prestigiosa agència científica fundada el 2007 que té un pressupost d'uns 2.000 milions d'euros anuals, tal com consta a la seva pàgina web, i està liderat per alguns dels científics i investigadors més prestigiosos de la Unió Europea. L'exconseller d'Economia Andreu Mas-Colell en va ser secretari general entre el 2009 i el 2010. Els càrrecs del consell de govern d'aquesta institució europea estan nomenats per la Comissió Europea a través dels suggeriments que fa un comitè d'investigadors independents.

Ferrari, en una missiva que demostra decepció però també unes expectatives errades (o com a mínim incomplertes) sobre el funcionament de l'agència europea, explica que dimiteix perquè ha fracassat en l’intent d’aconseguir traçar un pla europeu a gran escala per lluitar contra el covid-19. Mauro Ferrari és un expert en nanomedicina, però amb formació de matemàtiques, enginyeria i medicina. D'origen italià havia desenvolupat bona part de la seva carrera als Estats Units.

Acusacions creuades

Ferrari Assegura que les tensions amb la Comissió van començar a principis de març. "Es va fer evident que la pandèmia seria una tragèdia de proporcions sense precedents", diu, i lamenta "la completa absència de coordinació en les polítiques de salut entre els estats membres, l'oposició recurrent a iniciatives coherents de suport financer i el tancament generalitzat de les fronteres de la UE". A més, també critica que "hi hagués una resposta inadequada" a la demanda d'ajuda des d'Itàlia per part d'altres estats membres de la UE. Però aquest moviment arriba acompanyat de dures crítiques internes a la seva gestió per part de fonts del comitè científic.

Ferrari explica que va proposar crear un pla especial per combatre el covid-19 amb finançament extra perquè va considerar que "en un moment com aquest, els millors científics del món havien de tenir els recursos i oportunitats per lluitar contra la pandèmia amb nous medicaments, noves vacunes, noves eines de diagnòstic i nous enfocaments basats en criteris científics per substituir les intuïcions sovint improvisades dels líders polítics". Però diu que va ser rebutjat per unanimitat per part de l'òrgan de govern de l'ERC, segons el mateix Ferrari que explica que l'argument principal va ser que aquesta institució finança investigació "de baix a dalt" i no a la inversa. "Vaig argumentar que no era el moment per preocupar-se excessivament sobre les subtileses de les distincions entre la recerca de dalt a baix o de baix a dalt", diu Ferrari.

En canvi, el comunicat de l'ERC explica que un pla especial com el que proposava Ferrari no és la tasca d'aquest organisme. "No vam donar suport a una iniciativa especial, perquè no és competència nostra", etziba el text que, a més, especifica que la direcció general d’Investigació i Innovació de la Comissió, amb la qual estan connectats, "ja va ser molt activa a l’hora de desenvolupar nous programes de suport a aquesta investigació a través dels canals adequats".

Segons es desprèn del comunicat de l'òrgan de govern d'aquesta institució, Ferrari s'hauria extralimitat de les seves funcions en aquest sentit i no hauria comptat amb el consens de la resta de membres del comitè que, a més, l'acusen de "com a mínim quedar-se curt en explicar la veritat" i d'estar involucrat en "múltiples iniciatives externes, tan privades com públiques, a les quals dedicava molt temps i esforç i que sovint semblaven ser prioritàries per davant del seu compromís amb ERC".

Ferrari assegura que després que el seu pla especial pel coronavirus fos rebutjat, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, va demanar-li "personalment" assessorament per desenvolupar un pla específic. Un assessorament que diu que es va "desintegrar" en les diverses capes burocràtiques de la institució. Tanmateix, un portaveu de l'executiu comunitari també ho ha desmentit aquest dimecres, i ha assegurat que va ser ell mateix qui va acudir a la presidenta Von der Leyen.

stats