Publicitat
Publicitat

RECURSOS NATURALS

Dinamarca reclama la propietat d’un tros del pol Nord

Es tracta d’un territori inhòspit, hostil per a la vida humana, però la seva riquesa en recursos naturals fa que el pol Nord i l’oceà Àrtic siguin uns terrenys desitjats. Ahir Dinamarca va reclamar formalment la propietat d’una mica més de 900.000 quilòmetres quadrats en terra ferma, i va aportar informes que avalen la seva posició davant de l’ONU. El petit país europeu es rifa amb el Canadà, Noruega, Rússia i els Estats Units aquesta regió, que, segons els últims estudis científics, conté el 30% de les reserves del gas natural que encara no s’han descobert i el 15% del petroli. És, doncs, un caramel ben llaminer i suposaria que Dinamarca s’apropiés d’una zona 20 vegades més gran que la seva superfície, és a dir, l’equivalent a França i Alemanya juntes. Aquesta cobdejada zona és al costat de Groenlàndia, un territori autònom danès.

“L’objectiu d’aquest gran projecte és definir els límits exteriors de la nostra plataforma continental i per tant -en última instància- del Regne de Dinamarca”, va explicar ahir en un comunicat el ministre de Relacions Exteriors, Martin Lidegaard.

L’any 2007 Rússia va plantar per iniciativa pròpia una bandera sobre l’Àrtic i des de llavors ha augmentat la seva presència militar a la regió. El gest va fer enfadar els altres països que també es consideren amb drets sobre el pol Nord, que des de fa més d’un segle és una atracció per als aventurers, científics i últimament les explotadores dels recursos. Per això el ministre va haver d’admetre que caldrà establir “negacions bilaterals” per arribar a acords fronterers. Noruega ja havia plantejat un altre contenciós a l’ONU per un territori àrtic que en alguns trossos se solaparia amb els que reclamen els danesos.

Més continguts de