Creixen els dubtes sobre l'estat de salut de Donald Trump

El president va tenir dificultats per baixar una rampa i va necessitar les dues mans per beure aigua

Des que va arribar a la Casa Blanca fa quatre anys, Donald Trump ha presumit en diverses ocasions de tenir una salut de ferro, "excel·lent". En les últimes hores, però, han crescut els rumors que apunten el contrari. I tot plegat a partir d'unes imatges difoses aquest cap de setmana sobre l'assistència del president nord-americà a una cerimònia a l'acadèmia militar de West Point, a tocar de Nova York. Al president, que acaba de complir els 74 anys, se'l va veure amb dificultats a l'hora de baixar la rampa de l'escenari on havia pronunciat un discurs: feia passes molt curtes, com si tingués por de caure. També va necessitar utilitzar les dues mans per beure un got d'aigua.

Davant les especulacions creixents i el ressò que se n'han fet diversos mitjans de comunicació nord-americans, el mandatari ha sortit al pas com sempre ho sol fer: a través d'un tuit. "La rampa que vaig baixar després del meu discurs de graduació a West Point era molt llarga i costeruda, no tenia passamans i, sobretot, relliscava molt. L'últim que volia fer era caure perquè els de les fake news es divertissin", va justificar-se Trump per tancar el debat.

Malgrat això, els rumors sobre el seu estat de salut no són nous. A finals de l'any passat, i arran d'una misteriosa visita de Trump a un hospital militar a prop de Washington, part de la premsa nord-americana informava de possibles problemes cardíacs del mandatari. Segons el seu relat, el president hauria visitat aquest centre després de notar dolors al pit.

La Casa Blanca va desmentir aquesta versió i va explicar que, simplement, s'havia "anticipat" el seu examen rutinari de salut. Washington va remarcar que a Trump "no se li havia diagnosticat cap problema urgent" i que tenia una salut "excel·lent".

Eleccions a tocar

Però amb les eleccions nord-americanes a tocar, polèmiques com aquestes cobren especial importància. L'edat del president podria ser un fre per a la seva reelecció –ja va ser el president més vell de la història dels Estats Units en ser escollit, fa quatre anys, quan en tenia 70.

I el mateix Trump ho sap molt bé. De fet, ell mateix ha utilitzat aquest argument, el de l'edat, per atacar el seu rival demòcrata, Joe Biden, que té tres anys més que Trump, 77. El president Trump ha criticat Biden per ser "vell", ha qüestionat sovint el seu estat de salut i sol anomenar-lo " sleepy Joe" [Joe l'adormit], en referència a les habituals distraccions del líder demòcrata.

A tot això, aquests rumors també arriben dies després que Trump anunciés que, arran de la pandèmia de covid-19, s'estava automedicant amb hidroxicloroquina, un fàrmac que s'utilitza contra la malària però que no s'ha demostrat que sigui efectiu contra el nou coronavirus. Sense fer cas als experts, doncs, Trump portava setmanes prenent aquest medicament que, per contra i segons diversos estudis, pot tenir efectes secundaris en persones que tenen risc de patir problemes cardíacs.