PRÒXIM ORIENT
Internacional 11/09/2016

Front militar comú dels EUA i Rússia a Síria

Les dues potències compartiran objectius militars en la lluita contra els jihadistes

D. Sanger / A. Barnard
3 min
Kerry i Lavrov donant-se  la mà dissabte a la matinada  a Ginebra.

GinebraEls Estats Units i Rússia van acordar dissabte a la matinada un nou pla per reduir la violència a Síria que, si té èxit, farà que les dues potències es coordinin militarment per atacar les organitzacions jihadistes que operen en aquest país. L’acord es va aconseguir després de mesos d’intents fallits per aturar els combats i d’iniciatives en suspens per arribar a la resolució política d’un conflicte cada vegada més complex. La guerra ha deixat prop de mig milió de morts, ha creat la crisi de refugiats més greu des de la Segona Guerra Mundial i ha convertit Síria en un gran camp de reclutament per a l’Estat Islàmic (EI) i el Front al-Nusra, una filial d’Al-Qaida.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, i el seu homòleg rus, Serguei Lavrov, van anunciar l’acord a Ginebra després de setmanes de negociacions que han estat marcades, en paraules del president dels EUA, Barack Obama, per una profunda “desconfiança” entre russos i americans, que donen suport a bàndols diferents a Síria però que comparteixen un enemic comú: els jihadistes que operen al país.

Entrarà en vigor demà mateix

El nou acord per Síria entrarà en vigor demà i arrencarà amb una “reducció real de la violència” durant set dies seguits, segons Kerry, i l’accés humanitari, sense restriccions, a la ciutat d’Alep i altres zones assetjades de Síria. Si això funciona, els EUA i Rússia establiran un Centre d’Implementació Conjunt de l’acord, on compartiran dades d’intel·ligència per coordinar els bombardejos contra el Front al-Nusra i l’Estat Islàmic (EI) a Síria.

Rússia garantirà que les forces del president sirià, Baixar al-Assad, no faran cap intervenció aèria sobre les zones controlades pel Front al-Nusra i altres forces de l’oposició. Els EUA esperen que això acabi amb els bombardejos indiscriminats amb barrils explosius i fins i tot armes químiques que s’han anat reproduint durant la guerra. Per la seva banda, Washington persuadirà els grups de l’oposició que han donat suport a les forces d’Al-Nusra perquè marquin distàncies amb aquesta organització. Al-Assad ha atacat molts d’aquests grups opositors amb l’argument que eren jihadistes.

Hores després de l’anunci de l’acord, el govern del president Al-Assad el va donar per bo. L’agència de notícies oficial SANA va assegura que l’entesa s’havia “completat amb el coneixement i el vistiplau de l’executiu sirià” i que tenia l’objectiu d’aconseguir “una solució política al conflicte”. Però, malgrat el de Damasc, els opositors mantenien la cautela a l’espera de conèixer la lletra petita del que s’ha pactat. En unes declaracions a l’agència Efe, el líder de l’Exèrcit Sirià Lliure (ELS), el general Ahmed Jaled Birri, va assegurar que accepta qualsevol “acord de reconciliació del país” però rebutja que els Estats Units i Rússia “imposin les seves condicions”.

Un escepticisme comprensible

Que la primera reacció sigui d’escepticisme és una mostra de la poca confiança que els opositors sirians tenen en la comunitat internacional, sobretot després de l’efímer alto el foc del febrer i de veure que els Estats Units han perdut l’interès d’expulsar Al-Assad del poder.

També hi ha reserves dins de l’administració Obama, especialment al Pentàgon, sobre la conveniència de compartir informació militar amb Rússia, a qui hi ha veus que acusen d’haver aprofitat el període de negociació per ajudar Al-Assad a recuperar el control d’Alep i atacar alguns grups opositors que reben el suport dels EUA.

stats