Internacional 26/05/2018

Irlanda diu sí a l'avortament en una "revolució tranquil·la"

Els partidaris de la despenalització s'imposen amb el 66,4% en una jornada marcada per l'alta participació

Quim Aranda
3 min
Dues joves abraçant-se en conèixer la victòria del sí, en el recompte provisional, a Dublin

LondresIrlanda ha donat suport a la supressió de la vuitena esmena de la Constitució i, en conseqüència, a la legalització de l’avortament. Els resultats avançats en els sondejos a peu d'urna s'han complert i el 'sí' s'ha imposat amb el 67,4% dels sufragis mentre que el 'no' n'ha obtingut 32,6% en una jornada d'alta mobilització, amb 66% de participació. La magnitud de la victòria ha sorprès fins i tot els mateixos guanyadors, que els últims dies havien temut, d’acord amb algunes enquestes, un frec a frec entre les dues opcions. Els resultats suposen "la culminació d’una revolució tranquil·la que ha tingut lloc al país lloc els últims deu o vint anys", en paraules del primer ministre irlandès, Leo Varadkar, pronunciades pocs minuts després que es comencessin a fer públics els primers resultats oficials i quan encara faltaven hores per completar el recompte.

El desenllaç a favor del dret a l’avortament, i en la proporció registrada, ha demostrat no només l’error sinó fins i tot un cert desconeixement de l’esperit de la societat irlandesa actual. Varadkar ha destacat també que "la gent ha parlat i ha dit que vol una constitució moderna per a un país modern [...] els electors hem dit que respectem les dones i que hi confiem perquè prenguin les seves decisions sobre la seva pròpia atenció mèdica”.

Una imatge de l'inici del recompte electoral en un dels centres de Dublín / IRISH TIMES

Les paraules del 'Taoiseach' (terme que en gaèlic designa oficialment el primer ministre del país) van, de fet, molt més enllà del simple reconeixement de la victòria del dret a l’avortament i d’una rellevant victòria política. A la pràctica, tal com ha destacat aquest migdia de dissabte la popular periodista Audrey Carville, conductora de l’informatiu 'Morning Ireland', de la ràdio pública RTÉ, "aquest és el moment més definitori en la història de l’estat irlandès; no només perquè s’ha refusat la vuitena esmena, sinó perquè esborrar les dues línies de la Constitució que atorgaven al fetus els mateixos drets que a la mare és admetre i reconèixer la igualtat de la dona en aquest país potser per primera vegada en la seva història.”

Legislació a finals d’any

El 'no' admet la derrota abans de migdia

Varadkar, el primer ministre, que és obertament gai, va tornar a ratificar ahir el que havia promès durant la campanya del referèndum. Abans de finals d’any el govern durà al Parlament un projecte de llei per regular l’avortament. Si els plans de l’executiu tiren endavant, la seguretat social irlandesa es farà càrrec de la interrupció de la gestació fins a la dotzena setmana. Acabarà així la peregrinació de 3.000 dones irlandeses que anualment viatjaven a Anglaterra, Gal·les o Escòcia a sotmetre’s a aquesta intervenció.

Dues dones demanant l'eliminació de restriccions per a l'avortament a Irlanda del Nord, de sobirania britànica

Abans del migdia d'aquest dissabte, i davant l’allau dels resultats que s’han anat comptabilitzant, el camp del 'no' a l’avortament ha admès la derrota. Però fins i tot en aquest cas, un dels representants del moviment, John McGuirk, ha assegurat a la televisió pública irlandesa que “malgrat això es pot continuar creient que la decisió de la gent és equivocada”.

La gran derrotada de la jornada electoral ha sigut l'Església catòlica, un poder fàctic al país des del naixement de la República d'Irlanda als anys vint, però esquitxada per tota mena d'escàndols els últims anys: des d'abusos sexuals a menors fins a l'esclavitud de dones a les quals castigaven pel pecat de ser mares solteres en temps tan recents com els anys noranta.

stats