Internacional 17/10/2012

Israel va calcular el nombre de calories diàries suficients per evitar la desnutrició dels palestins

Segons un informe fet públic, el govern israelià volia controlar el nombre de camions que creuaven la franja de Gaza "per mantenir l'estructura bàsica" de vida a la zona. El càlcul era de 106 camions de béns essencials al dia per a una població d'1,6 milions de persones

Agències
2 min

JerusalemIsrael va calcular el nombre de calories que els palestins necessitarien diàriament per evitar la desnutrició amb el bloqueig que exerceix a la franja de Gaza, segons un estudi que el Tribunal Suprem ha obligat el govern hebreu a publicar. "Formava part d'un document d'investigació que es va presentar en dues discussions i que mai vam fer sevir", ha explicat aquest dimecres Guy Inbarm, del ministeri israelià de Defensa, després que Gisha, un grup de defensa dels drets humans israelià, el publiqués després de sol·licitar-lo.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La publicació del document, presentat el gener del 2008, ha mostrat els plantejaments que van ajudar a reorganitzar el bloqueig que Israel va endurir sobre la franja de Gaza a partir del 2007, després que el grup islamista Hamàs controlés la zona. Els palestins van descriure les restriccions, que van provocar crítiques internacionals, i es van alleugerir el 2010, ja que era una mena de càstig col·lectiu que asfixiava la seva economia.

Límit de calories diàries, 2.279

L'estudi "Consum d'aliments de la Franja de Gaza" estima que cada palestí ha d'ingerir una mitjana de 2.279 calories diàries. Segons el document, "per mantenir l'estructura bàsica de vida" a la zona, Israel hauria de permetre només l'entrada de 106 camions amb béns essencials al dia. El càlcul de calories, fet pel ministeri de Sanitat israelià, estava equiparat amb el consum d'Israel. Segons el Servei Sanitari Britànic, un home necessita 2.500 calories per mantenir el seu pes normal i una dona 2.000.

Segons Gisha, uns 400 camions arribaven a Gaza cada dia abans del bloqueig, i quan es va elaborar el document només ho feien 67. La setmana passada, Israel va permetre l'entrada de 935 camions amb béns bàsics i material de construcció.

"És un càstig col·lectiu i il·legal sota el dret internacional"

Gisha ha denunciat que l'estudi contradiu els arguments del govern israelià, que afirma que el bloqueig és necessari per motius de seguretat. "El control israelià sobre els moviments crea una obligació de permetre la lliure circulació de pas de civils i béns, subjectes només a controls de seguretat, una obligació que segueix sense complir-se avui", ha denunciat Sari Bashi, directora de Gisha, en un comunicat recollit per la BBC.

Per la seva banda, el director d'operacions a Gaza de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), Robert Turner, ha considerat que "això reflecteix una autèntica política per limitar les importacions d'aliments". Turner també ha afegit que "reconeixem que Israel té preocupacions legítimes de seguretat, però també hem dit repetidament que el bloqueig és un càstig col·lectiu de la població i és il·legal sota el dret internacional i creiem que és contraproduent".

stats