MÓN
Internacional 31/03/2011

L'ONU pressiona el president de la Costa d'Ivori perquè dimiteixi

L'organisme ha acordat congelar els actius de Laurent Gbagbo i li prohibeix viatjar. El president s'aferra al poder, tot i haver perdut les últimes eleccions

Acn
1 min

Nova YorkEl Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha acordat congelar els actius del president de la Costa d'Ivori, Laurent Gbagbo, i els dels seus col·laboradors més pròxims aquest dimecres, així com prohibir-los que viatgin, en una acció que pretén fer dimitir el líder d'aquest país de l'oest de l'Àfrica. Els quinze membres del Consell de Seguretat han votat a favor de la resolució, que es fa ressò de les crides prèvies de l'ONU a Gbagbo perquè renunciï al càrrec i que intenta evitar l'ús d'armes pesades al país, líder mundial en producció de cacau, que sembla cada cop més a prop d'una guerra civil.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'ONU i organitzacions africanes recorden que el novembre passat es van celebrar eleccions presidencials al país, i que d'acord amb els resultats que van poder comprovar el guanyador va ser Alassane Ouattara. Gbagbo, en canvi, assegura que va guanyar ell, rebutja deixar el poder i manté el control de la major part d'Abidjan, ciutat clau del país.

La resolució, redactada per França i Nigèria, ha estat presa mentre les forces lleials a Ouattara, que avancen des de les seves posicions fortes al nord del país, han pres la capital oficial de Yamoussoukro, i ara s'acosten al port principal de Sant Pedro i s'encaminen cap a Abidjan.

Ouattara ha dit que ja no queda més temps per a les negociacions, i que a Gbagbo li queden hores per plegar.

stats